OBRATITE PAŽNJU: Ovo su najraniji znakovi da rak raste u vašem telu


Rak je još uvek velika enigma za naučnike. Iako je pronalaskom određenih svitaka još iz doba drevnog Egipta pokazalo da su još tada naučnici znali kako da uklone tumor iz dojke. Taj pronađi papirus sadrži detaljan opis raka i proceduru uklanjanja kauterizacijom. Pored toga, i Hipokrat je opisao nekoliko vrsta raka, nazivajući ih “karkinos” (carcinos), što je grčka reč za krabu. A naziv je proizašao iz izgleda isečene površine raka. Kako je Hipokrat opisao, “ima vene raširene na sve strane, kao što životinja kraba ima svoje noge.” A kako je po grčkoj tradiciji bilo zabranjeno da se otvaraju tela, Hipokrat je samo opisivao i skicirao one vidljive tumore na koži, nosu, i dojkama. Dijagnoze i tretmani su bili zasnovani na teoriji humorizma, tj. u smanjenju jedne od četiri osnovnih tečnosti u telu i to dijetom, puštanjem krvi, i/ ili laksativima.

Tokom vekova otkriveno je da rak može da se pojavi bilo gde na telu, ali se Hipokratova teorija humorizma zadržala sve do 19. veka i početka proučavanja ćelija.

Na žalost svih nas, to bledo proučavanje ove opake bolesti nije završeno i nemamo definitivno rešenje. Međutim, u poslednjih godinu dana, naučnici su uvideli da se mnogo toga može učiniti pravilnom manipulacijom peptidima, tj. proteinskim vezama između određenih amino-kiselina.

Jeste čudno to što je i pored toliko velike istorije poznavanja ove bolesti i proučavanja iste, lečenje iste ostalo velika enigma. A jedna od najvećih prepreka za lečenje ove bolesti jeste i kasno utvrđivanje dijagnoze. To se obično tako dešava zbog simptoma koji se mogu videti kao običan virus, premor, ili nazeb.

Evo koji su to najčešći simptomi:

Šištanje ili teško disanje

Foto: gdxcb.com

Rak pluća se prvo pokazuje kao problem disanja. Tu se pojavljuje i često krvarenje iz nosa ili pojava masnica. To pokazuje da se nešto čudno dešava sa trombocitima i crvenim krvnim zrncima. Kako prolazi vreme, ćelije ubijaju crvena krvna zrnca, a to sprečava krv da pravilno prenosi kiseonik.

Hronični kašalj, sa bolom u grudima

Foto: unitypoint.org

Mnoge vrste raka kao što su i leukemija i tumor pluća, manifestuju se prvo kao uporan kašalj ili bronhitis. Oni koji su to proživeli, kažu da su osećali jak bol u grudima koji je išao od ramena do šaka. U svakom slučaju, trebali bi da se konsultujete sa vašim lekarom ukoliko primetite da ste stalno umorni bez ikakvog razloga.

Dugotrajna, uporna temperatura ili infekcija

Foto: healthtap.com

Ovako se obično manifestuje i leukemija. To je rak krvnih zrnaca u koštanoj srži. To izaziva nagli rast belih krvnih zrnaca što inače slabi vaše telo i onemogućava bilo kakvu borbu protiv infekcija.

Od jednom su menstrualni ciklusi postali veoma bolni, a dešava se da krvarite i između ciklusa

Foto: whstatic.com

Ovo može biti početak endometrijuma ili raka materica. Ako vam se pogoršaju menstrualni ciklusi, bolje zatražite ultrazvuk.

Otečeni limfni čvorovi ili grudvice na vratu, ispod pazuha ili prepona

Foto: steptohealth.com

Ovo obično znači da je došlo do određenih promena u limfnom sistemu. To može biti i znak za rak. Oni koji su prebrodili rak pluća, rekli su da su prvo primetili pojavu nadutosti, otoka ili crvenila na licu.

Tumori na plućima sprečavaju dalje kretanje krvi kroz grudi do glave i lica.

Ima mnogo vrsta raka, zato bi trebali da se obratite lekaru ukoliko primetite bilo kakve promene.

Nadutost ili dobijanje na težini u predelu stomaka

Foto: thebump.com

Oboljenje jajnika obično izaziva neobično nadimanje koje traje.

Rektalno krvarenje i pojava krvi u stolici mogu da budu i posledica pucanja hemoroida, ali u nekim slučajeva može da bude i znak kolorektalnog raka. Ako primetite ovakav znak, obratite se lekaru. Isto tako, grčevi u stomaku ili uznemireni stomak koji se nikako ne smiruje može da bude znak začetka raka debelog creva.

Konstantna sitost i bolovi u stomaku

Foto: whstatic.com

Ovakav simptom može ukazivati na mnogo toga. Žene koje su imale rak jajnika kažu da nisu imale apetit čak ni kada nisu jele već duže vreme.

Te žene su takođe primetile da su u početku proživljavale jake bolove u stomaku i karlici. To može da znači i leukemije zbog uvećanja slezine.

Ako krenete bez ikakvog očitog razloga da gubite kilograme, to može biti i rani znak raka debelog creva. To može vrlo lako da se proširi i na jetru, što utiče na apetit, ali i onemogućava telo da se reši svih toksina.

Promene na bradavicama

Foto: stateschronicle.com

Kod žena se rak dojke prvo vidi kao promena na bradavici koja može biti praćena i bolom, crvenilom ili otokom. Ako vidite bilo kakvu promenu na grudima, dobro bi bilo da se obratite lekaru.

Promena na noktima

Foto: lipstick-fridays.blogspot.rs

Braon ili crne fleke ispod noktiju mogu biti znak raka kože (ukoliko se niste negde udarili, naravno). Tako i proširenje na krajevima prstiju koje se krivi na gore može biti znak raka pluća. Bledi ili potpuno beli nokti mogu značiti i rak jetre.

Bol u leđima, sa donje desne strane

Foto: arstechnica.com

Pacijenti, oboleli od raka jetre, obično kažu da su prvo primetili jak bol u donjem desnom delu leđa. Rak dojke se takođe pokazuje kao bol u leđima jer se desi da tumor potisne grudi prema zadnjem delu ili da se proširi na kičmu i rebra.