Oboleli potvrdili: Ovo su skriveni simptomi raka! Ne zanemarite ih, hitno kod lekara!


Rano otkrivanje simptoma kancera je veoma važno za povećavanje šansi za uspešnu terapiju. Postoje dve najvažnije komponente koje pospešuju rano otkrivanje, a to su: edukacija i promovisanje dijagnostičkih snimanja.

Prepoznavanje mogućih znakova upozorenja na kancer i preduzimanje hitnih mera vodi ka ranoj dijagnozi. A to bi u mnogočemu pomoglo i zdravstvenim radnicima da preduzmu dalje važne korake kako bi uspešno predupredili razvijanje ovog opasnog oboljenja.

Vrlo je važno da se prvi simptomi ne zanemare. Zato svi stručnjaci predlažu da se neobični, novi, ili neobjašnjivi simptomi uvek prijave lekaru.

Otežano disanje ili nedostatak vazduha

Ovo je jedan od onih prvih znakova raka na plućima. Tada pacijent oseća da ne može normalno da udahne vazduh. Ne mora da znači, ali ako potraje, definitivno se javite vašem lekaru.

Otežano gutanje

Rak jednjaka ili grla obično počinju ovako. Može da bude i nazeb ili virus, mada ako potraje i ne daje druge simptome vezane za prehlade i viruse, obavezno se javiti lekaru.

Foto – Pixabay

Natečeni limfni čvorovi i kvržice

Ako su limfni čvorovi primetno povećani to ukazuje na nekakve promene u limfnom sistemu. A to, opet, može ukazivati na razvijanje raka.

Misteriozno pojavljivanje modrica ili krvarenje koje ne prestaje

Ovo se pojavljuje kada se nešto čudno dešava sa trombocitima ili crvenim krvnim zrncima. Ovo može ukazati na leukemiju. Budite oprezni!

Slabost i umor

Hronična slabost i umor su simptomi koji ukazuju na rak. To treba sagledati i u kombinaciji sa mnogim drugim simptomima. Ako vam se ne vraća snaga i nemate logično objašnjenje za takve promene jer i pružate sebi dovoljno odmora, posetite lekara.

Foto – Pixabay

Gubitak apetita

Ovo može biti simptom oboljenja jajnika. Žene koje sui male rak jajnika kažu da su bile site čak i kada ništa nisu jele i to duži vremenski period.

Bolovi u karlici i u stomaku

Ovakvi bolovi praćeni nadutošću pokazuju da je reč o raku jajnika. Leukemija je takođe jedna od bolesti koje se mogu povezati sa ovakvim simptomima.

Oticanje lica i crvenilo

Pacijenti koji su preživeli rak pluća kažu da su u ranom stadijumu bolesti primetili kako im je vrlo često lice bilo crveno i otečeno.

Promene na koži koje se ne povlače

Ovde se može raditi o raku kože. Može biti melanoma, karcinom bazalnih ćelija i karcinom pločastih ćelija. Ovo važi samo ukoliko se promene na koži ne povlače duži vremenski period.

Promene na noktima

Promene na noktima kao što su smeđe ili crne pruge ili tačke ispod ploče nokta mogu uputiti na rak kože.

Prošireni nokat koji se savija ka unutrašnjosti prsta ukazuje na rak pluća.

Bledi ili beli nokat ukazuje na rak jetre.

Foto – ©Jean Skinner Facebook

Bol u leđima ili na donjoj desnoj strani

Ljudi koji zasigurno imaju rak jetre kažu da je to bio jedan od prvih simptoma. Oni koji boluju i od raka dojke su takođe rekli da je to taj prvi simptom jer tumor može pritiskati prsa pa se proširi in a rebra in a kičmu.