Novi stravični dokazi otkrivaju da Titanik nije potonuo zbog sante leda već iz ovog monstruoznog razloga. Ovo je zaista jezivo!


Potonuće RMS Titanika je možda prouzrokovano još jednim važnim događajem pored katastrofalnog udarca u ledeni breg. Tako barem tvrde eksperti, a prenosi britanski Independent. Postoje novi dokazi koji ukazuju na to da je ova teorija istinita.

Više od 1,500 putnika je izgubilo svoje živote kada je Titanik potonuo na putu od Sauthemptona do Njujorka aprila meseca 1912. godine.

Foto: bbc.co.uk

Već dosta dugo je kao glavni razlog potonuća ovog broda bio udarac u ledeni breg, međutim, sveži dokazi ukazuju na to da je izbio požar u trupu broda koji je, kako kažu istraživači, goreo 3 nedelje pre nego da se desi sudar sa ledenim bregom.

Foto: history.com

Eksperti jesu u prošlosti prihvatali teoriju požara na brodu, nova analiza retko viđenih fotografija ukazuje na to da je zapravo taj požar bio osnovni uzrok potonuća.

Novinar Senan Moloni, koji je proveo poslednjih 30 godina proučavajući ovo legendarno tragično potonuće Titanika pažljivo je proučavao fotografije koje je napravio glavni brodski elektro-inženjer pre nego što je brod napustio brodogradilište u Belfastu.

Foto: cnn.com

Gospodin Maloni kaže da je otkrio crne tragove duge 30 stopa duž cele desne strane trupa, odmah iza mesta gde trup i probio ledeni breg. On je za ovaj list rekao: “Gledamo u tačno onaj deo koji je udario ledeni breg, i izgleda da je baš na tom mestu nastalo i oštećenje trupa pre nego što je Titanik i napustio Belfast.”

Foto: littlethings.com

Eksperti koji su bili u prilici da proučavaju olupinu i fotografije koje su nastale pre te tragične prve plovidbe su potvrdili da su te “oznake” nastale kao posledica požara koji je nastao na kanisteru za gorivo visokom kao trospratnica, a koji se nalazio odmah iza kotlarnice ovog broda.

Foto: littlethings.com

Kažu da je tim od 12 ljudi pokušavao da ugasi taj plamen, ali da je bio previše jak i velik da je mogao da se stavi pod kontrolu i da je dostizao temperaturu od 1000°C. Zato je ledeni breg i uspeo tako lako da uništi trup.

Foto: littlethings.com

Navodno je oficirima na brodu naredio Žozef Brus Ismej, vlasnik kompanije White Star Line” koja je napravila Titanik, da nikome ni po koju cenu ne pominju požar. Da je neko nešto pomenuo doveo bi kredibilitet kompanije u pitanje.

Gospodin Maloni je, predstavljajući svoj dokumentarac, “Titanik: Novi Dokazi” na Kanalu 4, rekao da je Titanik u luci bio namerno postavljen u obrnutom smeru, da putnici ne bi videli oštećenja požara koji je tinjao.

Foto: littlethings.com

“Zvanični rezultati istrage o potonuću Titanika su kao razlog naveli “Božiju volju”. Ovo nije jednostavna priča sudara sa ledenim bregom i potonuća. To je “savršena oluja” sjedinjenja neverovatnih faktora: vatre, leda i kriminalnog nemara. Niko nikada nije proučavao ove tragove. Oni totalno menjaju narativ priče. Mi imamo eksperte u metalurgiji koji su nam rekli da takve temperature slabe čelik i do 75%. ZNALI SU ZA VATRU, ali niko nije pričao o tome. Titanik tada nije smeo da isplovi.”

Foto: littlethings.com

2008. godine je Rej Boston, ekspert koji je proveo više od 20 godina proučavajući putovanje Titanika, rekao da veruje da je požar nastao od uglja tokom testiranja brzine i to 10 dana pre nego da brod napusti Sauthempton. Rekao je i to da je ovaj požar mogao da izazove ogromne eksplozije u potpalublju pre nego da stigne u Njujork.

Foto: littlethings.com

Zvanični izveštaj o potonuću Titanika koji je Parlamentu predat 1912. godine opisivao je putovanje broda “ogromnom brzinom” kroz opasne ledene vode, koje posadi broda nije dalo nikakvu priliku da izbegne fatalni udes.

Titanik je 14. aprila udario u ledeni breg udaljen oko 600km od kanadske obale.

Foto: littlethings.com