NOVA PREVARA HARA SRBIJOM: Ako dobijete SMS poruke sa ovih brojeva – OPLJAČKANI STE!


Da li vam se nekada desilo da vam, dok surfujete internetom sa mobilnog telefona, izađe “pop-up” poruka na našem jeziku “vaš uređaj (telefon) je zaražen virusom, kliknite ovde da ga očistite” ili neka poruka slične sadržine? Ovakvi prozori obično izgledaju kao sistemske poruke, jer su smišljeni da od vas izvuku određene podatke. Ovakva vrsta “fishinga” kao rezultat obično ima uvećanje vašeg mesečnog računa za oko 2,000 dinara.

Na mobilni telefon vam može doći poruka sa brojeva 3663, 5678 ili 1991. Ako vam se to desi, znači da ste (želeli vi to ili ne) postali korisnik usluga servisa koji vam naplaćuje 180 dinara po poruci. Obično nedeljno stignu oko 3 poruke na vaš telefon.

Foto – Pixabay

Jedna od žrtava ove prevare je i S.M. iz Beograda koja kaže da je veoma lako upasti u ovakvu zamku. Na ekranu njenog telefona je tokom pretraživanja neta “iskočila” poruka da joj je telefon zaražen virusom i da je potrebno da se skenira sistem.

“To je izgledalo kao da je sistemska poruka Androida, zato sam i kliknula na baner. Nisam obratila pažnju na uslove korišćenja, ali mi nije palo na pamet da je prevara. Nakon toga svakodnevno su počele da mi stižu SMS-ovi sa brojeva 3663 i 5678.”

Foto – Pixabay

Na kraju meseca joj je stigao račun uvećan za 2,500 dinara.

“Zvala sam mog mobilnog operatera i rekli su mi da sam koristila servis sa dodatnom uslugom i da je zato račun uvećan i objasnili mi kako da se odjavim. Iako usluge nisam koristila, račun sam morala da platim”

Međutim, nije samo taj baner ili pop-up jedini način da se upecate. Tu se koriste i razne igrice na internetu, kvizovi, testovi, itd. Ako vam se ovakvo nešto desi, obavezno se prvo javite vašem mobilnom operateru koji će, ukoliko se utvrdi da postoje elementi prevare, blokirati taj broj telefona kako vam više ne bi stizale poruke.

Operater vam neće vratiti novac, a možete se žaliti RATEL-u, tržišnoj inspekciji Ministarstva trgovine ili možete pokrenuti sudski postupak.

Foto – Pixabay

Ovakvi servisi koji vam otimaju novac nisu novi. Još od 2009. godine se pojavljuju, ali niko ništa nije uradio da ih spreči. Verovatno ih niko ne shvata ozbiljno. 2015. godine smo istraživali odakle je taj 3663 broj. Inače “Klub Mobi” kako zovu sami sebe naplaćuje svaku poruku 180 dinara. Potrebno je da proverite gde ste se prijavili jer obično “pecaju” ljude sa igricama ili drugim aplikacijama.

To je firma koja je kod RATELa registrovana kao Operator: DIMOCO SERBIA DOO. Adresa im je prijavljena u Beogradu, a broj telefona u Novom Sadu.

Inače poruke koje vam mogu predstavljati problem stižu sa ovih brojeva:

3663;

5678;

1991.