Nikola Kojo: Časnije je biti građanin drugog reda u stranoj zemlji, nego građanin trećeg reda u sopstvenoj


Nikola Kojo, jedan od najpoznatijih i najcenjenijih domaćih glumaca pre nekoliko dana je odlučio da na televiziji N1 izrazi svoje nezadovoljstvo sistemom i pruži svoju podršku protestima. Što je i razumljivo, jer izgleda da je svima nemaštine preko glave.

Politička situacija u gotovo celom regionu direktno je oslikana i finansijskom situacijom. Političari se u svojoj nesposobnosti da proizvedu primetan ekonomski rast kriju iza izmišljenih neprijatelja i nevolja koje dolaze sa strane, a sve to je nekako postalo norma za ponašanje političara. Svi rade po dobro ustaljenom šablonu, “guraju” dan za danom, mesec za mesecom, godinu za godinom, i tako do kraja mandata. Kada dođe kraj mandata, kreće uveravanje naroda da su baš oni ti koji će da ih spasu.

U stuštini, narod ne zna više šta da radi. Iz korena, tj. iz opštinskih vlasti sve je trulo. I ako negde imamo možda i nekog dobrog političara u vrhu, sistem jednostavno ne funkcioniše u korist naroda. Svako od nas, kada izađe na birališta samo zna da za predsednika glasa po imenu i prezimenu. Predsednici opština, gradonačelnici, i poslanici u skupštini (ili saboru) dolaze po partijskom spisku. Tako to obično biva. Tako je još od stare “Juge”.

“Ovo je zadnji momenat da se spasu naše glave. Ja lično sam siguran da ukoliko se desi taj strašni scenario da protesti ne uspeju, ja napuštam ovu zemlju sa svojom porodicom, bilo gde, bilo kako, u bilo kojim uslovima. Mnogo je časnije biti građanin drugog reda u nekoj stranoj zemlji, nego građanin trećeg reda u sopstvenoj”, izjavio je glumac Nikola Kojo gostujući u Novom danu na N1.

Foto – IMDB

Primetno je to da su ljudi iz kulture najzastupljeniji na protestima koji se održavaju po celoj Srbiji svakog vikenda. Naziv tih protesta je “1 od 5 miliona”, a baš sam Nikola Kojo je prvi koji je takav slogan i počeo da koristi.

“Strašno sam poludeo kad je Vučić to rekao,” rekao je Kojo, govoreći o tome šta ga pokreće da izađe na proteste. Rekao je da od države nije dobio nikada ništa, ali da ima odgovornost prema sebi, jer je 30 godina u takvom nekom sistemu zbog koga narod “živi u bedi”.

“Imam odgovornost i prema ljudima koji su postali pomalo institucionalizovani u ovoj zemlji. Kao da su u zatvoru. Kada živite 30 godina u bedi, paklu, nemaštini… vi više ne znate da se ponašate na slobodi”, rekao je glumac.

On misli da je ovo poslednja šansa za promene, i da ako ne uspeju protesti, on više ne vidi zašto bi više živeo ovde.

“U ovoj zemlji mi više nemamo izbora. Jedino možemo, ukoliko ovi protesti ne uspeju, ukoliko se nešto ne daj Bože desi da se oni zaustave, razvodnje ili anesteziraju, mi možemo samo u kolonu sa Sirijcima i Avganistancima i svi napolje odavde. Bukvalno ne postoji više šansa za opstanak, a opstanak može da se desi samo promenom kompletnog sistema, više se ne radi o Aleksandru Vučiću već o bilo kome ko želi da se ponaša na ovaj način, ko želi da bude autokrata, uopšte radi se o sistemu idolopoklonstva u majndsetu ove nacije.”

Međutim, te proteste koji su na izgled spontano organizovani, poput nekih lešinara vrebaju oni koji su bili u prošloj vlasti. Stoga, postoji opasnost da će iskoristiti proteste da se nametnu kao vođe i da ponovo preuzmu svoju staru vlast. A onda, bi se ponovo vratili u to isto “kolo”. Nikola misli da tim starim političarima na čelu protesta nema mesta.

“Tu postoje neki mladi momci koje sam zapazio u tim strankama, za njih postoji mesto. Ovi sadašnji lideri, njima je mesto u šetnji, u koloni. Njima treba vremena za neku rehabilitaciju jer nisu dobro radili u periodu svoje vladavine, oni su doveli do ovoga da ovi sada divljaju ovom Srbijom i rasturaju nama živote. Moraju deo greha da okaju na taj način što će jedno vreme biti obični građani. Primećujem da ti bivši političari imaju vrlo oštre laktove, i nikako da shvate da je to samo privremena funkcija.”

Za Sergeja Trifunovića je rekao da je čist i dobar momak, ali da ne podržava njegov način rada, niti podržava to što je stao na čelo Pokreta slobodnih građana. “Svako ima pravo da proba, niko nema tapiju na politiku. Sergej je u dubini duše čist momak, on je jako nepredvidiv, njega zovu “nenavođeni projektil” jer može da pogodi metu, ali mu se desi da bude dosta kolateralne štete. Takav je. Tasmanijski đavo,” rekao je Kojo, dodajući da on lično nema namere da se bavi politikom.

Njegov intervju možete videti ispod: