NESTVARAN prizor: Ovako izgleda “granica” između Tihog i Atlantskog okeana! (4 Foto + Video)


Neverovatne fotografije iz Aljaskog Zaliva i Delte Reke Frejzer kod Vankuvera u Kanadi su u poslednjih nekoliko godina, a naročito u poslednjih par meseci, pravile pravu zbrku na Internetu. Na fotografijama možemo videti veoma čudan prirodni fenomen koji se pojavljuje kada se teška voda, puna mulja, slije sa glečera i iz reka pravo u okean. Tu, u blizini obale se ova dva tipa vode sudare – svetla, jarko plava, slana voda sa tamnom, slatkom, prljavom plavom vodom.

Nezvanično se ovo mesto naziva “mesto na kome se dva okeana sreću”. Sam naziv objašnjava i ovu fotografiju, mada ima dosta stvari koje su te ne slažu sa istinom. Naročito taj naslov.

Foto – YouTube Printscreen

Tu je dakle reč o pojavi koja će nestati za nekoliko dana.

Prva fotografija ove pojave je nastala još 2007. godine na brodu okeanografa koji su istraživali ulogu gvožđa u Aljaskom Zalivu, i načine na koje to gvožđe dostiže određene zone severnog Pacifika. Jedan od tih naučnika bio je i čovek koji je i napravio tu prvu fotografiju, Ken Bruland.

Ovaj naučnik je rekao da je svrha tog krstarenja bila da se istraže sporo-kretajuće struje. One se protežu i do nekoliko stotina kilometara u prečniku i upliću se sa obale Aljaske do Aljaskog Zaliva. Te struje sa sobom nose ogromne naslage sa glečera zahvaljujući rekama kao što je i 500 kilometara duga “Bakarna Reka” koja je poznata po velikom broju lososa koji žive u njoj. Ona ulazi u Aljaski Zaliv puna naslaga i teške gline. A sa tim naslagama dolazi i ruda gvožđa.

Foto – YouTube Printscreen

Ovakva voda se ne meša lako sa slanom okeanskom vodom.

“U stvari, ova dva tipa vode se mešaju, ali veoma polako. Slana voda tera sav taj mulj i prljavštinu na dno, i čisti je. Zato se ovakvi prizori viđaju u određenim periodima u toku godine. Međutim takve “granice” nikada nisu statične. One se pomeraju i nestaju zajedno, a to sve zavisi od količine tih naslaga i jačine struja.”

Foto – YouTube Printscreen

Ali te reke i nisu jedini način da se naslage sa glečera nađu u Aljaskom Zalivu ili u Delti Reke Frejzer. Nekada jaki vetrovi podignu dovoljno finog peska da napravi oblak prašine čije kretanje se može videti čak iz svemira.

Foto – YouTube Printscreen

Sledeći put kada neko poželi da podeli sa vama “jednu COOL fotografiju” mesta na kome se susreću dva okeana vi mu ispričajte o nauci koja stoji iza tog fenomena. Na kraju krajeva, ovo je Internet doba – ništa se ne širi brže od dezinformacije.

Ovde možete videti kako izgleda taj fenomen