NEKI SU BEZOPASNI, DRUGI KOBNI: 9 najopasnijih vrsta bolova u stomaku i njihovi uzroci


Kada nas zaboli stomak najčešće ne znamo uzrok tog bola, jedino možemo oseti intenzitet i lokaciju. Pretpostavke šta bi mogao biti uzrok, kao i posledice nas često zabrinjavaju pa se javljamo lekaru koji nas dalje upućuje kod specijaliste i svo to iščekivanje može biti stresno i naporno pogotovu ako lekovi ne deluju, a intenzitet se pojačava. Mnogi od nas po slobodnoj proceni i otprilike, pomisle da je želudac, loše varenje ili menstrualni bol, kod žena na primer, pa popiju čaj i čekaju da bolovi prođu, dok drugi ne želeći da rizikuju odluče da se odmah jave lekaru.

Bilo kako bilo, najbolje je javiti se lekaru, jer, ko bi drugi mogao bolje i brže da pronađe uzrok? Na kraju krajeva, istina je da bolovi u stomaku obično i nisu nešto opasni, ali nekada taj bol može biti znak ozbiljne bolesti. Treba prepoznati te simptome na vreme da bi se obratili lekaru.

Predstavljamo vam neke od tipičnih bolova tako da ako znate gde vas boli, na pola puta ste da saznate i šta je u pitanju.

1. Leva sredina

Foto: hefty.co

Bol koji se javlja u visini struka na levoj strani, može da ukazuje na bubrežnu infekciju ili na postojanje peska ili kamena u bubregu. Ukoliko imate zatvor ili bolno mokrenje, obavezno posetite lekara. Takođe postoji velika verovatnoća da bolovi potiču iz lumbalnog dela kičme.

2. Sredina

Foto: hefty.co

Ako osećate bol u centru stomaka ili oko pupka ukazuje na problem sa slepim crevom(naročito oštar bol sa mučninom) ili je u pitanju upala pankreasa. Obavezno se obratite hirurgu da bi se otklonila sumnja da li je slepo crevo u pitanju ili ako jeste da bi se isto otklonilo jer može izazvati teže posledice ukoliko dođe do perforacije tj. pucanja slepog creva što komplikuje dalji hiruški zahvat.

3. Desna sredina

Foto: hefty.co

Bolovi u predelu desne strane visine struka ukazuju na problem sa bubrezima li opstipacijom. Još jedan problem može biti u pitanju a to je divertikulitis, kada kesa raste na zidu debelog creva.

4. Leva strana donjeg dela

Image source: hefty.co

U najvećem broju slučajeva što se žena tiče ovakav bol se javlja zbog menstrualnih problema u ciklusu. Ovaj bol se javlja i kod crevnih infekcija. Treba uraditi dodatne laboratorijske analize i početi lečenje na vreme.

5. Donji deo centra

Image source: hefty.co

Bolovi u donjem delu stomaka ispod pupka rezultat su ili infekcije urinarnog trakta ili zapaljenja bolesti creva. Kod žena se ovaj bol često javlja kod problema sa reproduktivnim organima i zato obavezno posetite ginekologa.

6. Desni donji ugao

Image source: hefty.co

Bolovi u desnom donjem delu ukazuju na napetost mišića ili preopterećenost. Ako se javlja često li se intenzitet pojačava kao i ako se javi iznenada naglo kao oštar bol može biti upala slepog creva. Obavezno se javite lekaru da bi se otklonile bilo kakve sumnje i preduzele mere za lečenje.

7. Gornji levi deo

Image source: hefty.co

Bolovi u ovom pedelu su uzrokovani čirom ili nekim upalama pankreasa. Ali ako je u pitanju jak i intenzivan bol uzrok je najverovatnije žučni kamen u žučnim putevima. Posetite lekara da bi se uradio ultra zvuk i postavila tačna dijagnoza.

8. Gornji srednji deo

Image source: hefty.co

Bol u gornjem delu stomaka povezan je sa refluksnom kiselinom ili nekim drugim problemom sa stomakom ili jednjakom. Mogu takođe biti u pitanju čir ili kamen u žuči.

9. Gornja desna strana

Image source: hefty.co

Ovako lociran bol može biti uzrokovan čirom u tankom crevu ili dvanaestopalačnom. Uzrok tome je lučenje želudačnih sokova.