Neke od najvećih brljotina u istoriji čovečanstva


Neko bi nakon katastrofe u Černobilju samo stao sa strane i rekao “nesreće se dešavaju”. I taj ne bi mnogo pogrešio sa takvom prostom izjavom. Stvarno se eto desi splet nekih okolnosti u vezi kojih mi ne možemo jednostavno ništa da uradimo. Posledice nekih nesreća su toliko male da ih za par dana i zaboravimo. Nažalost, nekada nesreće budu prava lavina događaja koja eventualno preraste u globalnu katastrofu koju prenose gotovo svi mediji. Takve nesreće se mogu desiti grupi ljudi, narodima, individualcima, ali i kompanijama. Evo nekih od najvećih brljotina u istoriji.

Prodali 10% kompanije Apple za 800 dolara.

Foto – Pinterest

Stiv Džobs i Stiv Voznijak su suvlasnici kompanije “Apple”. Ali postoji tu i Ronald Vejn koji je treći, manje poznati vlasnik. On je posedovao samo 10% firme samo što je, u momentu slabosti i manjka novca odlučio da proda svoj deo ove kompanije za 800 dolara. Danas bi tih 10% vredelo 100.000.000.000 dolara.

Neplaćena kazna

Foto – Twitter

U Americi je sredinom 90ih firma Blockbuster Video u svom posedu imala lanac prodavnica za iznajmljivanje video kaseta i DVD-a. Jedan od njihovih korisnika, Mark Randolf, je nekako 1997. godine ostao dužan 40 dolara. Odbio je da im plati, pa su ga oterali na sud. Toliko je bio ljut na kompaniju da je odlučio da sam otvori svoju firmu za iznajmljivanje DVD filmova i serija. Firmu je nazvao Netflix. Sada ova firma vredi 40 milijardi dolara, a Blockbuster je bankrotirao.

Yahoo propustio priliku da kupi Google

Foto – Pinterest

Dok je Google bio još uvek veoma mali, “Yahooooo!!” je bio u prilici da ga kupi za bednih milion dolara. Međutim, nisu smatrali da je Google toliko vredan i odbili su kupovinu. Danas se Yahoo! muči da opstane, dok je Google vredan oko 225 milijardi dolara i samo raste.

Veliki požar u Kaliforniji, 2003. godine

Foto – Pixabay

Jedan od najvećih požara u Kaliforniji desio se 2003. godine. Tada je 273,246 hektara zemlje uništeno požarom zvanim “Požar kedrovine”. To je tada bio najveći požar u istoriji ove države.

Istraga je dokazala da je jedan lovac, izgubljen u šumi, ispalio signalnu raketu da ukaže spasiocima na svoju poziciju, a malena vatra nastala od te rakete se uskoro raspalila pod uticajem jakih Santa Ana vetrova.

Jezero Peigneur, Luizijana

Foto – Google Maps Screenshot

Ova katastrofa zadesila je Luizijanu. Nekada je to bila stopu duboka rupa ispunjena svežom vodom. Međutim, novembra meseca, 1980. godine, naftna kompanija Texaco pravi užasnu grešku bušenjem rudnika odmah ispod te rupe. Greškom su probili krov rudnika pa je jezero prekrilo sve delove rudnika iz koga su vadili naftu.

Austrija napala samu sebe

Foto – Pixabay

Austrija je u toku rata sa Otomanskim Carstvom greškom uspela da napadne samu sebe u Bitci kod Karansbesa. Kad je napokon stigla Otomanska vojska na bitku mogli su samo da pronađu oko 10,000 mrtvih Austrijanaca.

Crna Smrt

Foto – Pixabay

U toku kuge koja je harala Londonom pre 400 godina ljudi su počeli masovno da ubijaju mačke misleći da one šire virus. Ispostavilo se da su miševi bili ti nosioci virusa, a da su mačke njih ubijale. Populacija pacova je eksplodirala a samim tim i širenje kuge.

Neko je ubio najstarije drvo na svetu

Foto – Pinterest

Još 1964. godine, čovek po imenu Donald Rask Kuri otpočeo je proučavanje malog ledenog doba u planinama Kalifornije. Bio je ubeđen da je drveće tamo veoma staro, tako da je počeo da ga seče i proučava starost. Kada je isekao jedno stablo, zaključio je da je staro 5,000 godina. Izdržalo je rast i pad stotina civilizacija, a naučnik ga je ubio da bi video koliko je staro…. Sve u svemu, na sreću je pronađeno još jedno skoro pa isto toliko staro drvo 2012. godine.