“NE PAMTIMO DA JE BILO JEFTINIJE” Lidl je naterao konkurenciju da spusti cene i do 50%!


Sigurno ste nekada popričali sa nekim od drugara kome se eto desilo da iz inostranstva dođe nazad u Srbiju i da od prve benzinske pumpe krene da plače kako su kod nas cene više nego u (npr.) Nemačkoj ili Austriji i da istog tog trenutka želi da se vrati tamo odakle je došao. Mi to i nismo mogli odavde da primetimo, jer jelte nemamo neku referentnu tačku da uporedimo. Ostalo nam samo da kukamo kako su nam plate male, a cene previše visoke za količinu “šuški” koje se nalaze u našem novčaniku.

©Oliver Bunić / RAS Srbija

E, onda je došao “Lidl”

Veliki lanac supermarketa “Lidl” je došao u Srbiju sa ogromnim brojem akcijskih cena koje su naterale ostale supermarkete, ali i male prodavnice, da spuste svoje cene i gotovo izjednače sa Lidlovim. Popusti od jednom idu od 15, 20, pa i do 50%!

Verovatno ste i videli (a kako bi i moglo da vam promakne) sve klipove koji su preplavili društvene mreže gde su se kupci tukli za piletinu od 119 dinara i banane od 60 dinara.

©Oliver Bunić / RAS Srbija

Sniženja svuda oko nas!

Da bi bili konkurentni sa Lidlom, skoro svi marketi su krenuli da spuštaju cene. Tako su neki od vodećih trgovinskih lanaca počeli da nude 100g kafe za 74 dinara, limun za 90 dinara, a neki su od jednom počeli da obeležavaju “rođendane” supermarketa pa su krenuli da nude razne akcije. Drugi se nisu ni trudili da prikriju razloge za pojeftinjenje pa su batake snizili skoro za 100 dinara po kilogramu! Jaja, su u istim tim supermarketima magično sišla sa 145 dinara po pakovanju od 10 komada na 100 dinara.


©Oliver Bunić / RAS Srbija

Kupiš 2 dobiješ 1 gratis!

Pored pojeftinjenja, prodavci su krenuli sa akcijama gde možeš da kupiš 2 flaše soka od 2l a da dobiješ još jednu gratis! Ti isti supermarketi su spustili i cenu banana sa 120 dinara na 70 dinara! A kada smo pitali Nišlije o njihovom iskustvu, cena piletine je (gle čuda) na dan otvaranja Lidla otišla na 120 dinara po kilogramu! Niko ne pamti da je ikada bilo jeftinije!

©Oliver Bunić / RAS Srbija

Stručnjaci su malo skeptični

Da li je ovo možda znak da će naši trgovci konačno svoje cene da kroje po džepu svojih kupaca? Stavovi o tome su drugačiji u odnosu na to koga pitate. Na primer, profesor Beogradske bankarske akademije, Hasan Hanić smatra da će Lidl svakako uticati kao svaka dobra konkurencija na spuštanje cena. Međutim, iako je to trenutno realnost, Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu misli sasvim drugačije: “U početku će uticati na promet ostalih supermarketa, ali moje mišljenje je da će to biti na kratke staze. Svako na tržištu pronađe neko svoje mesto.” Tako ovaj profesor upoređuje pojavu Lidla sa brojem banaka koje posluju u Srbiji. On smatra da broj i raznovrsnost banaka nisu ni malo pozitivno uticali na smanjenje kamatnih stopa. Drugim rečima, ima nekih koji misle da će i Lidl na kraju da podlegne pritisku i upliva u more supermarketa koji uopšte ne poštuju svoje kupce pa čak nude i proizvode pred istekom roka trajanja po bezobrazno visokim cenama. Tako se to radi.

©Oliver Bunić / RAS Srbija