NE KRIVITE PROVAJDERE – ZBOG OVIH GREŠAKA JE VAŠ INTERNET SPOR: 10 najefikasnijih načina da potpuno besplatno povećate brzinu svog internet


Nemaju svi gradovi našeg regiona optički internet. Još uvek se “vučemo” sa ADSL vezama. Neki se pa snalaze preko komšijskog interneta, ako taj zaboravi da stavi lozinku. To je ujedno nekako i najslađi internet provajder. Međutim, kakav god da je, Wi-Fi zna da se “vuče” koja god da je zakupljena brzina u pitanju. Da bi rešili taj problem neki prave pojačavače, a imao sam i ortaka koji je aluminijumskom folijom i viljuškama pokušavao da napravi pojačavač Wi-Fi signala.

Međutim, rešenje tog probleme je prostije nego što mislite. Problem može biti u ruteru koji imate, ali može biti i u vašoj kući. Evo o čemu se radi.

Držite ruter podalje od jačih električnih uređaja

Foto: howtogeek.com

Električni uređaji mogu da ometaju signal rutera. Nemojte držati ruter blizu frižidera ili mikrotalasne. Idealno je da vam bude pored laptopa ili desktop računara.

Držite ga na odgovarajućoj visini

Foto: cbsi.com

Ruter ne treba biti na podu jer će onda između vas i vašeg rutera stajati mali milion raznih predmeta koji će blokirati signal.

Zaštita od prašine

Foto: tunerpage.com

Prašina utiče na ruter baš kao što utiče na bilo koji drugi električni uređaj. Dobro bi bilo jednom u mesec ili dva da ga produvate nekim kompresorom. Ne preporučujem da ga otvarate jer bi onda verovatno imali problema prilikom vraćanja opreme vašem internet provajderu. Dobro bi bilo i da ga prekrijete nekom krpom dok nije u upotrebi.

Držite ga bliže računaru na kome radite

Foto: hubstatic.com

Ne bi baš bilo pametno da ruter držite daleko od prostorije u kojoj radite, tj. od računara koji vam je najviše potreban. Signal baš ne putuje dobro kroz ciglu.

Ethernet je bolji nego Wi-Fi

Foto: pcbuildsonabudget.com

Logičnije je da kabli ima manje smetnji nego Wi-Fi.

Osigurajte svoju mrežu

Foto: howtogeek.com

Obavezno postavite lozinku na bežičnu mrežu jer će automatski svaki komšija da se poveže na vaš ruter. To će dovesti do zagušenja mreže pa samim tim i do čestih prekida ili smetnji prilikom surfovanja internetom.

Proverite kvalitet splitera

Foto: enlightenme.com

Spliter je mala plastična kutijica koja ide između rutera i telefona. Bolji spliter znači bolju i stabilniju vezu.

Povežite ruter na drugi kanal

Foto: pcmag.com

Ako vam je konekcija prema internetu previše spora, tj. ako primećujete veliko kašnjenje može da se desi da je MAC adresa na kojoj se nalazi vaš ruter previše zagušena. Ona se može promeniti raznim programima koje možete pronaći na netu, ali ne savetujem da to radite sami.

Novi “Firmware” za vaš ruter

Foto: commotionwireless.net

Moderni ruteri imaju opciju za automatsko ažuriranje softvera, baš kao što i vaš telefon to redovno radi. Ažuriranje od strane proizvođača može unaprediti vezu sa Internetom usklađivanjem softvera i uklanjanjem grešaka koje su bile prisutne na prošlim verzijama.

Nemojte koristiti više uređaja odjednom

Foto: launchbrigade.com

Što više uređaja bude povezano na jedan ruter to je više smetnji i gubitak brzine interneta je veći.

Dobro bi bilo da sa vremena na vreme “pingujete” svoj ruter prema Google-u. Otvorite Cmd promt (Run, cmd).

Ukucajte komandu:

ping www.google.com -n 10

Tako ćete videti da li vam je stabilna veza i da li imate gubitaka u paketima.

Ukoliko je ping prema google-u veći od 30 ili 40 milisekundi, onda imate neki problem. Ili vam neko koristi mrežu, ili je spliter/ ruter loš, ili je problem u telefonskoj liniji, tj. ima šuma u vezi. Može da bude i da je problem u centrali.

U najvećem broju slučajeva, kod ADSL veze problem bude u telefonskom provajderu, tj. u postojećoj infrastrukturi.