Naučnici upozoravaju: Zemlja se hladi, stižu nam rekordno niske temperature


Naučnici u poslednjih par meseci pričaju o pojmu koji se zove “solarni minimum”. Takav fenomen je zaslužan za izazivanje poslednjeg “mini ledenog doba” u 17. veku.

©Image Source

Ledeno Doba

Mi pričamo svakoga dana o globalnom zagrevanju. Ono je uslovljeno efektom staklene bašte i preteranim emisijama ugljen dioksida. Međutim, i Sunce igra jednu od glavnih dirigentskih uloga u simfoniji zvanoj klima. A to nije tako samo sada. Možemo primetiti da je sunce poslednjih dvadesetak godina bilo izuzetno jako, a to smo osećali i na koži. Međutim nije krivac samo naša klima, već i aktivnosti na Suncu.

©Image Source

Smanjene aktivnosti na Suncu izazivaju veoma hladno vreme na Zemlji. Mi upravo ulazimo u taj period smanjene aktivnosti.

Još 12 godina

©Image Source
Poslednje pravo Ledeno Doba je počelo pre 2.6 miliona godina, a završilo se pre oko 12,000 godina. A naučnici za sada znaju da je zemlja ukupno 4 puta imala ciklus smenjivanja ledenog doba i otopljavanja.

Međutim, postoji i to nešto što zovemo “mini Ledeno Doba” koje se desilo poslednji put u 17. veku. Tada se Temza pretvorila u jedan ogroman ledeni put koji je tako stajao punih sedam nedelja. Taj ledeni period sada polako otvara svoja vrata, a u njega ulazimo 2030. godine.

Šta to znači?

©Image Source

U periodu “Solarnog Minimuma” solarna aktivnost pada za 60%, a naučnici smatraju da će ovaj solarni minimum biti veoma sličan onom koji je trajao od 1645 do 1715. godine. Tada su Evropa i Severna Amerika bile okovane snegom.

Dokazi iz svemira

©Image Source

Teleskopi okrenuti prema Suncu snimili su da sunčevih pega u 2018. gotovo da i nije bilo. A sateliti koji mere nivoe CO2 u našoj atmosferi snimili su da se najviši slojevi oko Zemlje veoma brzo hlade i smanjuju. Omotač oko Zemlje se skuplja od hladnoće.

Do takvih podataka došao je instrument “Cyber” na NASA satelitu “Timed”. Kako podaci sa njega pokazuju proces hlađenja se ne usporava i ako tako nastavi mi ulazimo u najhladniji period od kako se vrše kosmička istraživanja.

Nije problem samo postojanje tih ciklusa.

“Pronašli smo komponente magnetnih talasa unutar Sunca. Pojavljuju se u paru. Potiču iz dva posebna sloja iz unutrašnjosti Sunca.”

“Oba ta talasa imaju frekvencu od oko 11 godina, iako im je frekvencija drugačija i ne gađaju se baš idealno.”

©Image Source

“Tokom ciklusa ovi talasi fluktuiraju između severne i južne hemisfere Sunca. Kombinovanjem ovih talasa i uporedivši ih sa podacima koje imamo sa sadašnjim ciklusom, videli smo da su nam predviđanja 97% tačna!”

“Kada su ovi talasi u fazi oni imaju jaku interakciju i imamo jaku solarnu aktivnost.”

Kada nisu u fazi imamo solarni minimum. Kada se faza skroz odvoji imamo one uslove koji su poslednji put viđeni pre 370 godina.”

Sada su ovi talasi potpuno suprotni. U isto vreme dolaze do najjače aktivnosti, ali na suprotnim delovima hemisfere. Oni se tako međusobno potiru. Ovaj Solarni Minimum se zove “Maunder Minimum”.

©Image Source