Naučnici tvrde: Ova aktivnost je gora od 20 cigareta dnevno, a svi je radite!


U svojim najnovijim istraživanjima, naučnici zaključuju da štetne hemikalije za čišćenje moramo zameniti običnim mikrofiber krpama i vodom.

©Image Source

Česta upotreba raznih sredstava za čišćenje ima veći negativni uticaj na zdravlje nego pušenje jedne pakle cigareta svakoga dana. To isto istraživanje je uključilo praćenje više od 6,000 ljudi u periodu od 20 godina. Otkriveno je da su žene posebno patile od problema koje je prouzrokovala duža upotreba ovih sredstava.

©Image Source

Rad pluća bi se pogoršao kod žena koje su koristile razne hemikalije za čišćenje, a ta oštećenja su mogla da se porede sa onim koja nastaju posle 10 do 20 godina pušenja 20 cigara dnevno.

Naučnici koji su odradili tu studiju su savetovali izbegavanje hemikalija kao što su sprejevi i ostali proizvodi za čišćenje i da bi trebali da ih zamenimo vodom i čistim krpama.

Profesor na Univerzitetu Bergen, Cecile Svanes kaže da su već dokazane tvrdnje da ovakve hemikalije imaju pogubne kratkotrajne efekte na asmatičare, ali se ne znaju dugotrajni efekti takvih hemikalija.

“Plašimo se da dugotrajno izlaganje takvim hemikalijama, godinu za godinom, može višestruko ubrzati propadanje funkcije pluća.”

©Image Source

Istraživači smatraju da ta sredstva za čišćenje iritiraju sluzokožu pluća i to vremenom dovodi do trajnih oštećenja disajnih puteva. A to i nije ništa čudno kada bolje razmislite. Kako i da ne dođe do određenih štetnih posledica, kada udišemo čestice hemikalija koje su inače namenjene čišćenju podova i ostalih površina. A sve te hemikalije i nisu potrebne. Krpa od mikrofibera i voda će odraditi dovoljno dobar posao.