Naučnici FRAPIRALI planetu: Stiže nam NAJSTRAŠNIJA HLADNOĆA do sada! Zemlja će se naći u LEDENIM OKOVIMA


Nećete poželeti da izađete iz kuće!

Važno upozorenje za čitavu planetu izdala je NASA: Dolazi nam period najhladnijih zima u novijoj istoriji! Sunce ulazi u jedan od svojih minimuma u kosmičkoj eri, sunčevih pega nije bilo gotovo ni u jednom od prethodnih meseci 2018. godine, a ultraljubičasto zračenje je naglo opalo. Očekuje nas najveće smrzavanje ikada sa rekordno niskim temperaturama.


©Image Source

Naime Martin Milčak, naučnik iz ovog svetskog istraživačkog centra izjavio je sledeće: “Očit je trend hlađenja. Visoko iznad Zemljine površine, blizu ivice svemira, naša atmosfera gubi toplotnu energiju. Ako se sadašnji trendovi nastave, gornji slojevi atmosfere bi uskoro moglo postati rekordno hladni, najhladniji u kosmičkoj eri, ili – otkako su počela kosmička istraživanja”

Te podatke je otkrio instrument “sajber” na NASA satelitu “Tajmd” koji prati emisije ugljen-dioksida (CO2) i azot-oksida (NO), dve supstance koje igraju ključnu ulogu u energetskom bilansu vazduha od 100 do 300 kilometara iznad površine naše planete.

– “Termosfera se uvek hladi tokom Sunčevog minimuma i to je jedan od najvažnijih načina na koji 11-godišnji Sunčev ciklus utiče na našu planetu” – objašnjava Milčak. Merenjem infracrvenog zračenja ovih molekula, “Sajber” može da utvrdi toplotno stanje gasa na samom vrhu Zemljine atmosfere, odnosno u sloju koji naučnici nazivaju termosfera.

©Image Source

Ranije smo pisali o tzv. “Babljem Letu” koje donosi veoma sušnu godinu. Takva pojava je uslovljena kretanjem vetrova na planeti i fenomenom zvanim “El Ninjo” i nema veze sa magnetnim talasima na suncu. Magnetni talasi i zračenje koje nam dolazi sa sunca utiče na samu atmosferu i na hlađenje iste. Kakve će posledice imati kombinacija ova dva fenomena, ostaje da vidimo.