NAREZAO FILM I PRODAVAO Uhapšen mladić jer je preko interneta nudio “Južni vetar”


Srbija je do pre par godina bila totalno nezaštićena zona što se tiče intelektualne svojine. Pre pojave brzog interneta smo na buvljacima mogli da kupujemo kopije svih programa, igara i filmova. Šta ste hteli, mogli ste da pronađete uredno složeno i spakovano na disku. I taman kada smo mislili da je sve to davna prošlost tj. da se programi kupuju direktno od proizvođača, igre plaćaju na “Origin”-u, “Steam”-u, ili “Uplay”-u, a filmovi gledaju u bioskopu, neko se setio da kopiju novog domaćeg filma “Južni Vetar” nareže i nudi na prodaju preko interneta.

©Image Source

Međutim, početkom prošle godine, ovakve akcije su onemogućene i sanksionisane zakonom. Ko god neovlašćeno objavi, snimi ili umnoži tuđe autorsko delo ili proizvod zaštićen patentom, ili ga prodaje i iznajmljuje i pri tome zaradi više od 1,5 miliona dinara – može da računa ili da će “zaglaviti” u zatvoru ili platiti malo veću novčanu kaznu. Sav novac koji zaradi prodajom tuđe intelektualne svojine biće vraćen ili će mu biti oduzeta imovina u vrednosti nelegalno stečenog novca. Kao kada neko prodaje nedozvoljene supstance npr.

Osumnjičeni mladić N.P. (21) je optužen da je preko “Instagrama” nudio na prodaju piratski snimak filma “Južni Vetar” i na svom profilu pritom javno delio link za gledanje tog istog filma.

Osumnjičeni je uz krivičnu prijavu priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Inače film “Južni Vetar” je trenutno jedan od najpopularnijih filmova domaće produkcije. Film je režirao Miloš Avramović koji je široj publici poznat po filmovima: “Krojačeva Tajna” i “Parada”; kao i serijama: “Senke nad Balkanom”, “Folk” i “Čizmaši”.

©Image Source

Film prati mladog člana beogradske bande koji prevarivši mafijaškog bosa dovodi sebe i svoju celu porodicu u veliku opasnost.

Glavne uloge tumače: Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Dragan Bjelogrlić, Nebojša Glogovac i drugi.