Nakon 6 godina čekanja i 720 000 neuspelih fotografija ovaj fotograf je konačno uspeo da uhvati “savršenu fotografiju” koja je oduševila svet! Ovo je stvarno predivno!


Upoznajte Alana MekFadijena iz Škotske koji se strastveno bavi fotografijom još od 2009. godine. On je skoro uspeo da uhvati fotografiju na kojoj je radio punih šest godina! Kako je on izračunao, trebalo mu je tačno 4,200 sati i 720,000 propalih fotografija za ovaj idealan kadar vodomara koji uleće u vodu pod takvim uglom i tako idealno da ni jednu kapljicu nije bacio na stranu.

©Scottish photography hides/ Facebook

“Išao sam na fotografiju idealnog skoka u vodu, pod pravim uglom, bez prskanja. Za to nisam ja samo trebao da budem miran, već sam morao da budem i na idealnom mestu i da budem dovoljno srećan da ptica dobro odradi posao.”, rekao je MekFadijen za list The Herald Scotland. “Često bi tako napravio i po 600 fotografija u jednom snimanju, pa ni jedna fotografije ne bi valjala. Međutim, kada pogledam unazad u hiljade i hiljade propalih fotografija samo da bi dobio ovu jednu idealnu, počinjem da shvatam koliko sam truda morao da uložim da bi je napravio.”

Ova ptica, vodomar, je poznata po svom svetlom perju koje je veoma neobično za ptice koje žive u hladnijim predelima. Ova ptica obično živi blizu vode, a plen hvata ronjenjem.

MekFadijen i njegov deka

Foto: dailymail.co.uk

MekFadijen, koji se bavi fotografisanjem divlje prirode, inspiraciju je dobio od svog dede: “Sećam se da me moj deda vodio da posmatramo zajedno gnezda ovih ptica. Sećam se da su me ove ptice potpuno opčinile. Tako da sam, čim sam počeo da se bavim fotografijom, došao natrag na ovo isto mesto da fotografišem te iste ptice.”

Za ovu fotografiju je Alanu bilo potrebno 6 godina, 4,200 uloženih sati i 720,000 propalih fotografija

©Scottish photography hides/ Facebook

“Išao sam na fotografiju idealnog skoka u vodu, pod pravim uglom, bez prskanja. Za to nisam ja samo trebao da budem miran, već sam morao da budem i na idealnom mestu i da budem dovoljno srećan da ptica dobro odradi posao.”

©Scottish photography hides/ Facebook

“Nikada nisam stvarno stao i razmislio koliko dugo je to trajalo jer sam uživao. Međutim, sada kada pogledam na sve to mogu reći da sam ponosan na fotografiju i na sav taj uložen trud”

©Scottish photography hides/ Facebook

“Sećam se da me moj deda vodio da posmatramo zajedno gnezda ovih ptica. Sećam se da su me ove ptice potpuno opčinile. Tako da sam, čim sam počeo da se bavim fotografijom, došao natrag na ovo isto mesto da fotografišem te iste ptice.”

©Scottish photography hides/ Facebook

“Siguran sam i u to da bi se fotografija mom dedi svidela, i samo bih voleo da on može da je vidi. Cela porodica me je pozvala kada su videli kakav sam posao odradio i rekli su mi da bi bio ponosan na mene.”

©Scottish photography hides/ Facebook

©Scottish photography hides/ Facebook

Stanište vodomara kod nas

Domovina ove ptice je čitava Evropa. Desetkovana u toku minulog veka, ali se na sreću polako oporavlja.

Gnezdi se i u severozapadnoj Africi, a severoistočnu Afriku samo posećuje povremeno.

Kod nas ovu pticu nalazimo u močvarnim i rečnim staništima, ali je uvek sama. Pošto je mnogo lepa i jarkih boja veoma lako upada u oči, ali se krije od ljudi. Voli da boravi pored reka i potoka koji teku kroz šume, obrasli vrbama. Međutim, ako prilike nisu dobre, vodomar beži, seli se, pa se u toku tok bežanja nađe i u severnim delovima Afrike.

Najčešće se viđa u gornjem Podunavlju.