NAJSUROVIJE RUSKO UTVRĐENJE: Sagrađeno da brani prestonicu, ali je vremenom zaradilo JEZIV NADIMAK! Moralo je da bude SNIMLJENO DRONOM! (VIDEO)


Iako je tvrđava ranije bila upotrebljavana kao odbrambeni bedem za Sankt Petersburg, vremenom je postala i mesto u kome su se pojavljivale najgadnije kuge. Odatle i dobila naziv “Tvrđava Kuge”.

Ova neobična tvrđava je sagrađena između 1838 i 1845 godine kao projekat pukovnika Karbonjera i Morisa Dastrema. Ona je izgrađena na veštačkom ostrvu u Finskom Zalivu blizu Kronštada koji je inače osnovao Petar Veliki. Ona je imala za zadatak da pokriva južni prolaz do S. Petersburga tako što bi se vatra ukrstila sa te tvrđave i tvrđava Petar 1, Rizbank i Kronšlot.

Tvrđava je napravljena sa bazom 90×60 metara i u obliku je zrna pasulja. Poseduje 4 nivoa za borbu sa 103 otvora za topove mesta za 34 dodatnih cevi na krovu. Tako se može braniti sa svih strana.

Foto – Wikipedia

Tvrđavu su otvorili 27. jula 1845. godine. u svrhu odbrane, ali nikada nije učestvovala ni u jednom ratnom dejstvu.

Tokom 1860-ih godina, ova tvrđava je izgubila svu svoju vojnu vrednost pa su je počeli koristiti kao skladište za mine i municiju. Tako da je 1896. godine izbrisana iz vojnog registra.

1894.je Specijalna Komisija za prevenciju širenja i borbu protiv kuge preuzela ovu tvrđavu i 1897. godine je predaje Institutu za Eksperimentalnu Medicinu zbog dalje organizacije laboratorije za ispitivanje kuge. Prvi direktor je bio veterinar doktor M.G. Tartakovski.

Foto – Wikipedia

Tu je postojao i sektor za infektivne bolesti sa laboratorijom za naučna istraživanja. Naučnici su tu napravili serum protiv kuge koristeći konjsku krv. Pored tih laboratorija, u tvrđavi su se nalazile i prostorije za lekare i njihove porodice, za odmor i za smeštaj posetioca. Nije bilo dozvoljeno baš svakome da dođe u ovu tvrđavu tako da je jedino prevozno sredstvo do nje bio parobrod “Mikrob” koji je povezivao ostrvo sa kopnom.

Rad u toj laboratoriji je bio veoma opasan. I pored veoma strogih sigurnosnih mera čak dva puta je virus uspeo da izađe iz prostorija laboratorije i raširi se kroz osoblje. Bilo je i žrtava – 1904 i 1907. Ni direktori laboratorija nisu mogli da pobegnu. Tela svih zaraženih su bila spaljena u krematorijumu koji se nalazio u tvrđavi.

1917. godine, ova tvrđava biva zatvorena, a oprema uklonjena. Pada ponovo u ruke vojske koja je koristi kao skladišni prostor i osmatračnicu.

Sada je tvrđava napuštena. Sve što je bilo izrađeno od gvožđa je tokom 1960-ih bilo iščupano i poslato u topionice. Niko ni ne pokušava da preradi ili obnovi ovo utvrđenje.

Poznato je da neko povremeno izdaje ovaj prostor za letnje žurke i to po ceni od 1000 dolara za noć.