NAJOPASNIJA NAMIRNICA KOJU STALNO JEDEMO: Često je na sniženju, a niko vam neće reći da može biti OTROVNA!


Ovo je nešto što stalno jedemo i veoma često se nalazi na porodičnim trpezama zbog prostog razloga jer je jednostavna za pripremu. A danas, kada pogledate, sve se radi na brzinu i što lakše može. Hranu jedemo, tako reći, s’nogu. Ne biramo da li je nešto puno ovih ili onih minerala, kako je proizvedeno i gde je proizvedeno. Samo nam je važno da ima etiketu (po mogućstvu ZDRAVO) i kupujemo. Međutim, kao i ova hrana, mnoge druge hrane su puno raznih otrova, hormona, pesticida, otpadnih materijala, pa i antibiotika.

Namirnica o kojoj govorimo jeste viršla. One su stalno na nekom sniženju i retko kada imaju neki ukus mesa. A “podrazumeva” se da su meso, jer imaju boju mesa. Međutim, viršle nemaju ni jedan jedini hranljivi sastojak. Napravljene su od prerađenog mesa i prepune su zasićenih masti. Neke viršle “kao” i nisu mnogo loše za vašu liniju, međutim open su daleko od nečega što bi nazvali hranljivim. HOĆE vas zasititi, ali vam neće dati ništa što će zadovoljiti nutritivne prohteve vašeg tela.

©Image Source

Imajte na umu da obična viršla (oko 38 grama) ima oko 110 kalorija, četiri grama zasićenih masti, i 350 miligrama natrijuma. To je sve pre nego što je ispržite. One ogromne viršle od 75 grama imaju duplo više kalorija, masti i natrijuma.

Dobar deo viršli može i više da nanese više štete nego što su holesterol i visok pritisak. Preterani unos ovakvog prerađenog “mesa” kao što su viršle, kobasice, slanina, salame, itd. – jesu povezane sa povećanim rizikom od stvaranja neke vrste raka. Bazirano na očiglednim dokazima, eksperti preporučuju da ograničimo ili totalno izbegavamo ovakve vrste “mesa”.

©Image Source

Termička obrada ovakvih proizvoda dovodi do stvaranja heterocikličnih jedinjenja koji dokazano izazivaju rak debelog creva kod životinja. Tu su konzervansi koji daju ovom mesu crvenu boju. Međutim, tokom kuvanja, ovi konzervansi reaguju sa jedinjenjima i od nitrata stvaraju se nitriti, koji su povezani sa razvojem raka i kod životinja i kod ljudi.

©Image Source

Nitrati i nitriti su toliko zabrinuli potrošače u pojedinim zemljama da je kompanija Oskar Majer odlučila da od ove godine prestane sa upotrebom veštačkih konzervanasa.

Dalje, često konzumiranje ovakvog “mesa” dovodi do stvaranja dijabetesa tipa 2, raznih kardiovaskularnih bolesti, raznih hormonalnih poremećaja i uopšte veće smrtnosti.

Ako niste znali, viršle (i ostale mesne prerađevine) se ne prave od mesa. Prave se od svega što bi vi lično odbacili. Tu su organi, hrskavica, kosti, creva, nervi, itd.