MOZE BITI GORE I OD KANCERA: 12 podmuklih znakova previsokog nivoa šećera u organizmu


Da li mislite da samo dijabetičari imaju problema sa variranjem šećera u krvi? Možda vam se nekada desilo da vam se znoje dlanovi usled stresa ili drhte ruke jer niste jeli skoro. To bi mogli da budu neki od znakova da imate problema sa nivoom šećera u krvi.

“Stanje koje nastaje pre nego da dobijete dijabetes prouzrokovano je nemogućnošću da se efektivno procesuiraju šećeri koji se nalaze u krvi,” rekao je specijalista za endokrinologiju i profesor medicine na Univerzitetu u Pitsburgu. “Ovo se dešava vremenom kada telo postane otporno na insulin – hormon koji omogućava našem telu da kontroliše šećere u krvi.” Kako postajete otporni na insulin, telo počinje da proizvodi više insulina da se šećer zadržao na nekom zdravom nivou. Vremenom neće više moći da izdrži i nivo šećera u krvi će porasti. Stanje pred dijabetes vas možda može iznenaditi, pošto obično i nema nekih sigurnih simptoma. Mada ima nekoliko veoma suptilnih simptoma koji se lako mogu pomešati sa drugim stanjima. Primera radi, pacijent bi mogao češće da oseća žeđ ili će morati da urinira češće dok se nivo šećera polako podiže.

Svakoj osobi može da se desi ovo. A takvo stanje je posledica lošeg načina života. Nevažno da li je to ishrana, prekomerno ispijanje alkohola, nespavanje, ili preveliki stres. Može biti i nasledna bolest. Tako može da se desi da prođe dosta vremena dok pacijent ne primeti velika oštećenja na nervima, krvnim sudovima i organima. Ovo su neki od simptoma koji bi mogli da vam pomognu oko tih prvih stadijuma ove bolesti.

Glad

©Image Source

Ako nikako ne možete da utolite glad, ma koliko jeli, može da se desi da imate visok nivo šećera u krvi. Takav poremećaj sprečava glukozu da uđe u ćelije, pa su one stalno željne energije. Zato traži stalno hranu.

Umor

©Image Source

Pošto zbog povišenog šećera telo ne može pravilno da uskladišti glukozu, energija se praktično uopšte ne troši na pravilan način. Tako ćelije nemaju snage da funkcionišu pa se stalno osećate iscrpljeno.

Često mokrenje

©Image Source

Kao posledica visokog nivoa šećera u krvi, bubrezi polako gube svoju funkciju. Tako telo na sve načine pokušava da izjednači nivo glukoze u krvi, pa rastvara krv intracelularnom tečnošću. To tera na često mokrenje.

Pojačana Žeđ

©Image Source

Logično je da se pojavi pojačana žeđ uz češće gubljenje tečnosti. Međutim, ovde postoji još jedan problem, a to je nemogućnost tela da prepozna kada je žeđ utoljena. Zbog toga pijte vodu redovno, ali nikako sa šećerom.

Gubitak težine

©Image Source

Kada duži vremenski period imate visok nivo šećera u krvi može doći do neobjašnjivog gubitka težine.

– To može da se desi jer često mokrite pa tako gubite težinu

– Može da se desi da je usled nedostatka glukoze telo uzelo prekomerno da sagoreva masti.

– I zbog visokog nivoa glukoze u krvi telo može da počne da troši ogromnu količinu kalorija ne bi li stvorilo što veću količinu urina i tako izbacilo taj višak glukoze.

Infektivne bolesti

©Image Source

Kod dijabetičara su veoma česte infekcije urinarnog trakta i razne gljivične infekcije. To se dešava i muškarcima i ženama.

Suva koža

©Image Source

Suva koža je čest problem kod dijabetičara. Nastaje usled:

– Preteranog mokrenja;

– Problem sa kožom na nogama je uzrokovan aterosklerozom;

– Dijabetes oštećuje nerve i poremećuje normalnu funkciju znojnih žlezdi pa se koža suši.

Loša koncentracija

©Image Source

Glukoza je energija, a visok nivo šećera u krvi onemogućava glukozi da dođe do moždanih ćelija. Zato mozak i nema energiju da pravilno funkcioniše.

Zamagljen vid

©Image Source

Opet, zbog visokog nivoa šećera u krvi, dolazi do dehidracije, zbog koje opet dolazi do oštećenja oka.

Sporo zaceljivanje rana

©Image Source

Visok nivo šećera u krvi uništava cirkulaciju, a to se naročito može reći za noge. To vodi ka nedovoljnoj ishrani tkiva krvlju, a ujedno tome i kiseonikom.

Smanjen libido

©Image Source

Dijabetes utiče na nerve, protok krvi i nivo hormona. Zato dijabetičari nemaju baš nešto dobar libido.

Razdražljivost

©Image Source

Nagli skokovi i padovi glukoze u krvi dovode do iscrpljenosti mozga i nerava. Kao rezultat, raspoloženje se naglo pogoršava. Dijabetes takođe utiče i na apsorpciju nekih drugih materija kao što je hrom, koji je veoma važan za raspoloženje. Taj mineral je izuzetno važan jer je on taj koji pomaže glukozi da pravilno radi, a bez glukoze nema pravilnog rasporeda energije. Tako da su dijabetičari skloni depresiji.