Meteorolozi: Stiže nam duga zima, evo kada možete očekivati prvi sneg


Miholjsko leto ili sada već Bablje Leto polako napušta Srbiju i ceo ovaj region. Sve će biti hladnija jutra i sve niše temperature u toku dana, međutim ono baš hladno vreme ne treba očekivati pre sredine ovog meseca.

Kao što smo ranije pisali, ovaj topli period u toku jeseni naziva se “bablje leto” i obično predskazuje dugu i hladnu zimu. Tako kažu naši stari, ali to i nije vezano samo za naš region. Slične nazive za ovakav period imaju i Rumuni, Rusi, Poljaci, Mađari, pa i Nemci. Seljaci su nekada, kada ovakvo vreme nastupi, pravilno znali da iskoriste okolnosti i da se dodatno opskrbe ogrevom i namirnicama da ne bi imali problema u toku duge zime koja predstoji.

A kako kažu naši stručnjaci, hladnije vreme nas očekuje tek od 20. novembra, a bele pahuljice u gradovima i nižim predelima se očekuju sredinom decembra.

Image Source ©shutterstock

To što ste uživali u toplim danima, zaboravite jer takve temperature nećemo doživeti do narednog proleća. Prethodni vikend jeste bio topao, pa i dok pišem ovaj tekst temperatura stoji na 15°C. S’tim što to ne znači da će nas okovati led u narednom periodu. Tako barem kažu iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

“Zadržaće se suvo i toplo vreme sa temperaturama u blagom padu sve do polovine meseca, uz moguće manje padavine u petak i subotu. Nakon toga, u drugoj polovini novembra, temperature će biti prosečne za ovaj mesec. Nešto hladnije vreme može se očekivati posle 20. novembra, kada maksimalna dnevna temperatura ne bi trebalo da bude veća od 10 stepeni”, ističe meteorolog Nedeljko Todorović iz ovog zavoda.

Kakva zima nas čeka?

Image Source ©Shutterstock

Isti meteorolog kaže da će ljubitelji snega morati da se strpe malo. Neće skoro biti snekga, ni na planinama.

“U višim predelima očekuje se krajem novembra malo snega, ali neće se dugo zadržati. S druge strane, u nižim predelima, odnosno gradovima, prvi sneg bi trebalo da padne sredinom decembra. Ipak, neće biti velikih količina snega kakve se tada očekuju na planinama”

Fenomen zvan El Ninjo

Učestalost pojava El Ninja

Najveći problem za precizno predviđanje temperatura i vremenskih prilika za ovo doba godine jeste sezona uragana na Pacifiku i Atlantiku. To su veoma jaki vetrovi koji imaju sposobnost da poremete i temperature okeana. Shodno tome, meteorolozi su upozorili da postoji 70% šanse da će se na Pacifiku pojaviti takozvani El Ninjo koji inače zna da poremeti čitavu planetu. Ako se krene unazad, možemo videti da je fenomen zvan El Ninjo odgovoran za uništenje nekoliko starih civilizacija jer je uslovio izuzetno ekstremne klimatske uslove u kojima te civilizacije nisu mogle da opstanu. U 18. veku, El Ninjo je doveo do veoma slabe žetve u Evropi što je dovelo do Francuske Revolucije. A ekstremno loši vremenski uslovi u sezoni 1876-1877 su doveli do najstrašnijih masovnih oskudica hrane što je samo u Kini 1876. dovelo do smrti više od 12 miliona ljudi. Sada je lakše doći do hrane, ali samo ovi podaci mogu vam pokazati koliko je taj klimatski fenomen u stvari jak i zašto ga ne treba potcenjivati.

Image Source ©Shutterstock

Tako će taj El Ninjo, po do sada utvrđenim šablonima, do nas dovesti najverovatnije suvu i veoma dugu zimu. Iako kod nas u našem Republičkom meteorološkom zavodu predviđaju topliju zimu sa više padavina.

Na to, gospodin Todorović kaže, “Ne postoje još čvrsti argumenti na osnovu kojih bi mogli da tvrdimo kakva nas zima očekuje. Ponekad se može nešto naslutiti u zavisnosti od toga koji se metod koristi, ali sad sve što bih rekao moglo bi da se promeni u narednim mesecima”

Weather2Umbrella

Kako iz kompanije Weather2Umbrella kažu, da će doći do prave jeseni krajem novembra, a da će sneg biti veoma slab, samo kroz neku bljuzgavicu i to sredinom decembra. Onaj pravi sneg se najavljuje posle Božića.

Image Source ©Shutterstock

Sneg obično kasni

Proteklih godina su snežne mećave usledile februara, marta… pa smo imali i mećave u maju mesecu. Prvog marta ove godine je zabeležena temperatura od -25°C!!

Image Source ©Shutterstock

Maksimalne temperature za Novembar

Beograd

8. 11. – 22°C

11. 11. – 15°C

15. 11. – 11°C

18. 11. – 10°C

21. 11. – 14°C

26. 11. – 6°C

30. 11. – 6°C

Niš

8. 11. – 22°C

11. 11. – 16°C

15. 11. – 10°C

18. 11. – 8°C

21. 11. – 14°C

26. 11. – 5°C

30. 11. –5°C

Kopaonik

8. 11. – 9°C

11. 11. – 10°C

15. 11. – 3°C

18. 11. – 1°C

21. 11. – 2°C

26. 11. – 6°C

30. 11. –3°C