Mesec dana pre moždanog udara, vaše telo će vam poslati ovo upozorenje – Nemojte ga ignorisati!


Moždani udar je veoma ozbiljno stanje (oboljenje) koje nikako ne treba shvatiti olako jer posledice mogu biti i te kako ozbiljne čak i pogubne.

©Image Source

Moždani udar (cerebrovaskularni insult, šlog, apopleksija) označava prestanak funkcionisanja određenih grupa moždanih ćelija (oštećenje moždanog parenhima), a nastaje usled nedostatka hranljivih materija i/ili kiseonika. Apopleksija je grčka reč i znači udariti pa zato ljudi kažu “udario me šlog” a češće se upravo koristi upravo reč šlog, nemačkog porekla.

Ukoliko primetite neuobičajene senzacije koje se dešavaju u vašem organizmu, jako je bitno da ih na vreme prepoznate, jer moždani udar može da dovede do:

– oduzetosti pojedinih delova tela;

– poremećaja govora;

– ispada pojedinih vrsta osećaja;

– smetnji u koordinaciji pokreta i hoda ili raznim psihičkim ispadima i poremećajima svesti, a u skoro 33% slučajeva dolazi do smrtnog ishoda.

©Image Source

Sve ovo se događa isključivo u zavisnosti od stepena i vrste oštećenja izazvanog moždanim udarom, kao i lokacije tj. u kom delu moždanog tkiva je nastao kao i da li je samo došlo do zakrečenja krvnog suda ili do pucanja i izlivanja krvi (izliv krvi na mozgu).

Postoje znakovi i simptomi koji se pojavljuju pre nego dođe do moždanog udara i ako ih na vreme prepoznate možete te izbeći ili ublažiti posledice i javiti se lekaru. Obavezno navedite sve što primećujete bez ustručavanja i do detalja.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju:

– Trnjenje ruku ili nogu;

– mučnina, povraćanje;

– kratak dah, štucanje;

– slabost motornih funkcija ili utrnutost jedne polovine lica ili tela;

– iznenadna pojava vrtoglavice sa nemogućnošću hodanja i stajanja, koja je praćena nagonom na povraćanje i povraćanjem, a pogoršava se sa promenom položaja glave i tela ili posle fizičkog napora;

– nagle pojave glavobolje, najčešće sa početkom u potiljačnom predelu koje mogu biti praćene pojavom slabosti pojedinih delova tela, povraćanjem ili izmenom stanja svesti;

– otežano izgovaranje pojedinih reči, nemogućnost govora ili nerazumevanje tuđeg govora;

– poremećaji vida: pojava duplih slika, potpuni gubitak vida na jednom ili oba oka, suženje vidnog polja itd.

Čuvajte sebe i redovno se kontrolišite. Nije sramota obratiti se lekaru za pomoć ili savet ako primetite bilo šta od gore navedenog. Niko drugi umesto vas samih to ne može uraditi. vi ste gospodar svog života i svog zdravlja!