KRAJ FILMA “KO TO TAMO PEVA” KOJI NIKADA NIJE SNIMLJEN: Kako je Titova smrt izrežirala poslednju scenu čuvenog filma


Duško Kovačević, naš poznati scenarista i reditelj je u toku svog gostovanja u TV emisiji “Veče kod Ivana Ivanovića”, još 2017. godine ispričao nekoliko zanimljivosti sa snimanja “Maratonaca” i filma “Ko to tamo peva”. Naime, ispričao je šta je smrt Josipa Broza promenila u filmu i kako je Pavle Vujisić umalo povredio Batu Stojkovića.

“On nas je sprečio da završimo film “Ko to tamo peva”, počeo je priču Duško Kovačević i nastavio, “Mi smo imali u scenariju scenu kada izađu dva dečaka iz autobusa – i pevaju tu zadnju pesmu. Trebalo je da se pojavi nekoliko životinja i da to bude kao neka vrsta apokalipse. Da bude kao neka scena rađanja sveta gde su dva dečaka i neke životinje. To bi izgledalo impresivno da su ta dva, tri majmuna stajala pored njih.”

Foto – IMDB

Inače su navodno imali dogovor sa vlasnicima cirkusa iz Italije koji je tada trebalo da gostuje u Beogradu sa dresiranim životinjama. Sve su imali spremno za snimanje i članovi ekipe su samo čekali da dođe cirkus; Međutim, u to vreme je preminuo Josip Broz Tito i bio je zabranjen ulaz svima.

“Ne može ni ptica da poleti narednih godinu dana i tako mi završimo bez životinja”, ispričao je Duško.

Foto – IMDB

Napisao “Maratonce” još na studijama

Rekao je i da je scenario za film “Maratonci trče počasni krug” napisao na drugoj godini studija, a da ga je pisao dok je bio pod uticajem velike depresije jer su mu ukinuli stipendiju.

“Bila je to moja reakcija te godine. Nisam hteo da živim u pogrebnom društvu i da mi o sudbini odlučuju ljudi od sto godina, kao što je to bilo tada. Tada se dovodio i položaj doživotnog predsednika Tita! Čitao sam taj scenario kolegama i krenuli su da mi se smeju. Ja mislio da pišem tragediju, ali izgleda da sam se smehom branio od užasa”, rekao je Kovačević.

Foto – IMDB

Tu je naravno bila i legendarna scena sa tučom u pogrebnom preduzeću gde se Bata Stojković umalo onesvestio od siline udarca koji mu je zadao Pavle Vujisić.

To je scena u kojoj dolazi do sukoba generacija u kojoj Bata Stojković viče na svog sina, Pavle Vujisić na njega, pa onda ulazi i Mija Aleksić i tako redom.

Tada je Pavle Vujisić dohvatio neku dasku pa je Batu Stojkovića punom snagom “klepio” po glavi (ali pogrešnom stranom daske). Bati se pojavila čvoruga, a za udarac je rekao da ga je čekao 20 godina! Ali nije tu bio kraj jer je kasnije i Bata pogodio Bogdana Diklića lopatom. Neki bi rekli da im je bilo zanimljivo, a Kovačević je to na kraju opisao jednom rečenicom:

“To su ti lepi međuljudski odnosi.”