Koju Od Ovih Banana Bi Pojeo? Tvoje Zdravlje Zavisi Od Odgovora!


Postoje različiti razlozi zbog kojih ljudi biraju da konzumiraju banane. Prvo, veoma su zdrave. Bogate su kalijumom i imaju dobar odnos proteina i dijetalnih vlakana. Neki od nas prosto vole ukus i miris banane pa je zato jedu kao možda više nego bilo koje drugo voće. A da li ste vi svesni svega što ova biljka može da vam pruži?

©Image Source

Prvo, nisu sve banane iste. Razlikuje ih njihova boja, tj. zrelost. Na primer, kada se borimo da očuvamo stabilan nivo šećera u krvi, najzelenije banane nam najviše mogu pomoći. One prezrele su previše slatke za to.

©Image Source

A čvrste, žute banane, znate one koje nama svima na oko izgledaju kao najzdravije i najidealnije i jesu baš to. Imaju sladak ukus, telo ih lako svari, a antioksidansi koje nam one pružaju nam čiste organizam od raznih otrova. Ti oksidansi tako pomažu i u borbi protiv tumora.

Smeđe mrlje na bananama su takođe dobar znak. Iako nama deluju kao oštećene i ne tako dobre (na oko), takve banane u stvari uništavaju štetne ćelije koje mogu dovesti do kancera.

©Image Source

A one najgore za oko, mekane i smeđe su najslađe od svih drugih. Takve banane imaju mineral koji se zove triptofan koji može pozitivno uticati na vaše raspoloženje i smanjiti nivo stresa. Takođe, kao i sve druge verzije, i ove banane su dobre za razvoj mišića i kostiju.

Zato, nemojte bacati banane, ma koje da su boje i oblika. Sve banane su zdrave.

©Image Source