Koju Hranu Bi Ste Trebali Jesti, a Koju Izbegavati na Prazan Stomak


Prvo, moramo reći da je ispijanje jedne do dve čaše vode čim se probudite jedna od najvažnijih stavki na početku vašeg dana. Vaše telo je žedno nakon 6 ili 8 sati koje ste proveli spavajući. E, nakon toga, naravno moramo da započnemo svoj dan sa unosom određene vrste proteina, šećera ili vlakana. Tu je već stvar komplikovanija. Morate znati šta je dobro da se pojede na prazan stomak, a šta ne. Mi smo sastavili kratku “Do and Don’t” listu za vas koje bi ste mogli da se setite sa vremena na vreme.

HRANA KOJU NE BISTE TREBALI JESTI NA PRAZAN STOMAK

Kruške

Neprerađena vlakna u kruškama mogu da prouzrokoju želudačni poremećaj i da oštete tkiva za varenje.

Banane

Banane jesu dobre za vas, ali ako ih jedete na prazan stomak taj magnezijum u njima koji je inače dobar za vaše zdravlje, može oštetiti vaše srce. A da ne pričamo o tome kako je zdravije i bolje da unesete energiju preko proteina u mesto preko ugljenih hidrata.

Paradajz

Paradajz povećava kiselost u stomaku zbog visokog nivoa taninske kiseline. To može dovesti do oštećenja želuca i nadimanja stomaka.

Limunasto Voće

Citrusno ili limunasto voće je bogato voćnim kiselinama pa i nije dobro da se jede na prazan stomak. Povećava kiselost u želucu i može povećati rizik od čira na želucu.

Hladna Gazirana Pića

Hladna pića (ili hrana) usporavaju process varenja jer hladna temperatura inače usporava cirkulaciju krvi. Da ne pričamo o tome koliko šećera ima u tim pićima.

Hrana Koju Možete Jesti na Prazan Stomak

Orasi

Hrana bogata proteinima će vas držati duže sitim i daće vam čistu energiju. Orasi i drugi orašasti proizvodi sadrže antioksidante, omega 3 masne kiseline, i vitamine koji su vam potrebni za zdravlje srca (i potenciju).

Jaja

Jaja možete da jedete kada god poželite. Ona sadrže najčistije proteine koje možete pronaći u namirnicama. Tu ima gvožđa, leticina, aminokiselina, kalcijuma, kalijuma, natrijuma, vitamina A, i ostalih minerala koji pomažu u absorpciji masti.

Med

Med je bogat amino kiselinama, vitaminom B i mnogim drugim mineralima. Dobar je u lečenju gastrointestinalnih bolesti, jača imunitet i ublažava bolesti gornjih disajnih puteva.

Ovsena Kaša

Ovsena kaša je jedna od najboljih opcija za doručak. Idealna je kombinacija ugljenih hidrata koji se ne troše tako brzo, esencijalnih minerala i vlakana koji pored toga što se ponašaju kao dobro gorivo za početak dana, vašem telu pospešuju i varenje.

Kačamak

Ovakva kombinacija protein, minerala i nezasićenih masti će vam biti dobar izbor za duži osećaj sitosti i stabilizaciju šećera u krvi. Takav obrok će obezbediti dobro funkcionisanje tela, sprečiti kardiovaskularne bolesti i regulisati holesterol u krvi.