KO ŽELI NA RAD U SLOVENIJU, OBRADOVAĆE SE: Od maja 2019. radna dozvola važi 3 godine! Slovenci traže ovih 12 PROFESIJA


BEOGRAD – Radne dozvole za rad u Sloveniji biće produžene od godinu dana, koliko su do sada bile ograničene, na tri godine. Tako je saopšteno na sastanku održanom 7. novembra 2018. godine, povodom potpisivanja protokola o sprovođenju Sporazuma o zapošljavanju građana Republike Srbije u Republici Sloveniji, koji je organizovao Slovenački poslovni klub u Srbiji.

Naime, po rečima Grege Maleca, vođe Sektora za radnu imigraciju slovenačkog ministarstva rada, radnici će po isteku prve tri godine moći da produže dozvolu na još toliki vremenski period.

George Malec je naglasio:“Radnik iz Srbije u prvoj godini rada u Sloveniji biti vezan za poslodavca koji mu je omogućio izdavanje radne dozvole, a da će nakon toga biti slobodan da konkuriše na tržištu rada te zemlje”, navodi “Ekapija”.

“Sporazum potpisan 1. februara ove godine trebalo bi da bude ratifikovan do kraja januara 2019. i da stupi na snagu početkom maja sledeće godine”, rekao je Malec i istakao da će “on omogućiti i skraćivanje postupka za izdavanje dozvola koji sada traje između 2 i 4 meseca, zahvaljujući saradnji službi za zapošljavanje dve zemlje koja se obavlja elektronskim putem.”

– Uslov za dobijanje radne dozvole i rad u Sloveniji je da srpski radnik prethodno bude prijavljen na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji, kako bi država mogla da ima nadzor nad zapošljavanjem svojih radnika u inostranstvu – rekao je on i dodao da radnik koji želi da se zaposli u Sloveniji ne sme da bude zaposlen i u Srbiji te da mora biti prijavljen na birou za zapošljavanje makar i samo na jedan dan, zbog pomenute evidencije.

Radna dozvola se automatski poništava ako dođe do kršenja radnog zakonodavstva i štiti radnike ovim pravilom jer države prate procese zapošljavanja.

“To je zapravo dobro za radnika, jer je u prošlosti bilo primera da su se radnici plašili prijavljivanja zbog bojazni da će izgubiti posao” – istakao je Malec i naglasio “da se radnik po gubitku radne dozvole vraća u Srbiju, gde će pokušati da se zaposli, a zatim odmah može da aplicira za posao u Sloveniji, kod drugog poslodavca.”

©Image Source

Slovenija ima iskustva sa ovakvim vidom sporazuma jer je prethodno već potpisan sporazum sa Bosnom i Hercegovinom i da se on tamo pokazao kao dobar i za državu i za radnike.

Zanimanja koja su najtraženija na slovenačkom tržištu rada, su uglavnom zanatskih profila i ima ih 12. Uglavnom se najviše traže elektrotehničari, varioci, vozači kamiona, kuvari i magacioneri.

Malec je naglasio da: “Ovim sporazumom nisu rešeni uslovi za boravak u Sloveniji, iako je radna dozvola u toj zemlji vezana za boravišnu vizu, jer se obe dozvole dobijaju istovremeno, ali je potrebno da radnik pokrene postupak za dobijanje boravišne dozvole.”

©Image Source

Što se tiče radnika iz Slovenije, koji su na radu u Srbiji, može se reći da imaju dosta prepreka u vezi sa obnavljanjem radnih dozvola u našoj zemlji. Primera radi, Relja Mirović iz RCL grupacije, slovenački državljanin koji već 15 godina živi i radi u Srbiji, požalio se da svake godine kuburi sa dobijanjem radne vize i da gubi dosta vremena idući od šaltera do šaltera.

“A ako promenim posao, sve mi kreće od početka i radna viza mi važi pola godine” – rekao je Mirović.

Šef Odseka za unapređenje oblasti rada u srpskom ministarstvu za rad,Snežana Bogdanović, kazala je da ovo pitanje nije rešeno potpisanim protokolom.

” U Srbiji je dobijanje radne i boravišne dozvole razdvojeno. Uslovima za boravak bavi se Ministarstvo unutrašnjih poslova dok je izdavanje dozvole za rad u nadležnosti Nacionalne službe za zapošljavanje. Mi zbog usklađivanja sa propisima EU to moramo da rešimo, da sve bude na jednom mestu i u planu je da se to desi za godinu-dve, a ukoliko ima interesovanja može da se desi i ranije, ako slovenački državljani koji rade u Srbiji pokrenu takvu inicijativu” – izjavila je Bogdanović.