“KADA JE PLATA?” Detalj iz Hrama koji je svima promakao: Putin se našalio, pa rečenicom ODUŠEVIO SVE (VIDEO)


Tokom posete Srbiji, predsednik Putin je obišao i Hram Svetog Save na Vračaru, gde je zalepio poslednje delove mozaika. Taj mozaik bi trebao da bude jedan od poslednjih delova koji su preostali da se završe pa je taj potez i simbolično važan ali i istorijski.

Predsednici Putin i Vučić su postavili jedne od poslednjih delova nečega što je započeto prvo kao ideja krajem 19. veka.

Trebalo je da prođe oko 50 godina da se krene sa “mrtve tačke”.

15. septembra 1935. su započeti prvi radovi, da bi tokom drugog svetskog rata od strane fašista i kasnije od strane komunista hram bio korišćen kao parking prostor i magacin. Tek se 1985. godine radovi na hramu nastavljaju.

©Image Source

Sa izgradnjom se stalo početkom 21. veka jer država posle rata 1999. nije imala više sredstava, a bilo je i nemoguće pronaći iskusne ikonopisce i stručnjake za mozaik koji bi mogli da završe unutrašnje radove. Tu je stupio Putin na scenu. Naime, njemu se srpski patrijarh požalio da je šteta što hram stoji nedovršen i da bi bilo poželjno da nam Rusi pomognu. Putin je izgovorio samo jednu reč – “Budet” (biće).

Ubrzo posle tog susreta dolaze ruski izaslanici koji sklapaju dogovor sa SPC. Odlučeno je da firma Gaspromnjeft donira sumu od 4 miliona evra, ali i da na Hramu Svetog Save rade isključivo ruski i beloruski mozaičari. Tako je i bilo. Čovek koga vidite u društvu dva predsednika je glavni umetnik/ majstor Nikolaj Muhin.

I sada napokon Hram Svetog Save dobija svoj pun sjaj.

Međutim, nije na predsednicima da lepe pločice, već da obezbeđuju sredstva! Zato je Predsednik Putin rešio malo da se našali sa tim.

– Vladimire Vladimiroviču, sada ste u timu (umetnika) – rekao je arhitekta uz osmeh.

– Kada je plata? – našalio se Putin.

– Dođite u prvoj polovini meseca – odgovorio je arhitekta.

– Ne, takve stvari ćemo raditi besplatno – uzvratio je ruski lider, što je oduševilo prisutne.

Inače, Predsednika Putina je ispred Hrama Svetog Save dočekala ogromna masa ljudi iz cele Srbije. A koliko je tačno bilo ljudi? Bilo je mnogo ljudi. A kod nas, na Balkanu, 1 i 1 nisu uvek 2.