JELA JE SVAKI DAN BELI LUK I MED: Evo šta joj se desilo sa organizmom posle samo 7 dana!


Beli luk, iako ga mnogi izbegavaju zbog neprijatnog zadaha, važi za jednu od najzdravijih namirnica koje postoje. Koristi se u kuvanju jela, kao dodatak salatama, ali ima mnogo razloga da ga konzumirate sirovog!

Ja sam, lično, izbegavao beli luk. Međutim, nisam znao da redovno konzumiranje istog može poboljšati stanje sa krvnim pritiskom, sprečiti kardiovaskularne probleme i razne bolesti srca. Takođe, beli luk dosta pomaže i onim pacijentima kojima su lekari rekli da mogu da se pozdrave sa jetrom i zdravljem bešike.

A dodatno, sirovi beli luk može da se jede bez ičega, na prazan stomak, i da tako spreči pojedine stomačne probleme, kao što je na primer dijareja! A pored svega toga i što drži podalje od vas i vampire, beli luk smanjuje tenziju, stres, i nivo glukoze u krvi!

Takođe, beli luk pomaže i kod drugih zdravstvenih problema kao što su nazeb, grip, gljivične infekcije, uvećana prostate, dijabetes, osteoarthritis, i u velikoj meri poboljšava opštu otpornost vašeg imunološkog sistema.

Zato, ako tražite prirodni lek koji možete svakoga dana da upotrebljavate, našli ste ga.

Foto: Pixabay

Dakle sada je jasno zašto je dobro jesti beli luk. Ima li još neke namirnice koja može ovako da očisti telo kao što to radi beli luk? Pomaže kod tih parazita, čisti creva, pomaže u sprečavanju dijabetesa, poboljšava raspoloženje, leči tifus, a deluje donekle i kod ćelija raka. Međutim, moramo naglasiti da ima pojedinih osoba koje su alergične na beli luk, tako da ga ne smeju koristiti.

Beli luk se koristi i kod bolesti disajnih puteva! Pomaže kod tuberkuloze, astme, upale pluća, katra, kašlja, gušenja, itd. Možete ga jesti sirovog ili prženog (pečenog u rerni).

Kako jesti beli luk?

Beli luk je najzdraviji kada je sirov. Kada ga termički obradite na bilo koji način uništavate mu onaj najzdraviji sastojak, a to je alicin. Zdrobite ga, iseckajte g, i sačekajte 15 minuta pre nego što ga pojedete.

Kada ga tako pripremite vi omogućavate svom telu da ga lakše apsorbuje. A ako ga pojedete na prazan stomak, vaše telo će izvući sve potrebne sastojke iz njega.

Beli luk sa medom

Kada pomešate beli luk i med dobijate još bolji način konzumiranja.

Uzmite 2 – 3 češnja belog luka i iseckajte ga najsitnije što možete. Tako iseckan luk prelijte sa jednom kašikom meda i dobro ga izmešajte. Takvu kombinaciju možete jesti svakoga dana i tako poboljšati svoj imunitet. Takođe, ovako pripremljen beli luk ne daje nikakav neprijatan zadah.

Foto: Pixabay

Tonik protiv gripa

Ne morate… u stvari uvek je dobro da se posavetujete prvo sa svojim lekarom ukoliko primetite neke simptome bilo koje bolesti. Ali ne morate samo sintetičke lekove da koristite, već možete pribegnuti i malo tradicionalnijoj medicine. Šta vam se može loše desiti od malo crnog luka, belog luka, đumbira i ljute papričice?

Zdravlje je svuda oko nas, samo ga moramo primeniti kako treba. Naše telo ne može samo od sebe da se bori sa svim i svačim, niti može da se hrani samo od sebe. Zato zdravlje unosimo na usta.

Tako, zdravlje možemo uneti i tonikom za grip sa lukom! Evo kako dag a napravite!

Sastojci:
Polovina crnog luka – krupno iseckati;

5 čena belog luka – krupno iseckati;

2 crvene čili papričice – krupno iseckati;

1 kašika đumbira – krupno iseckati;

Sok jednog limuna;

Jabukovo sirće (mora biti organsko, nefiltrirano i sirovo)

Uputstvo za pripremu:
U teglu od 500ml ubacite prethodno sitno iseckani CRNI luk. Zatim dodajte i beli luk. Nakon toga dodajte i sitno iseckane ljute papričice i đumbir. Sok od limuna sipajte preko te mešavine. Na kraju napunite teglu jabukovim sirćem, ali ne do vrha – ostavite prazno debljinu jednog prsta.

Zatvorenu teglu čuvajte na hladnom i mračnom mestu.

Foto – Pixabay