Imate neugodan miris nogu i tela? Evo šta vam fali u organizmu!


Svi mi nekada… ne mirišemo baš prijatno i to je jedna od životnih činjenica. Čak i pozamašne količine dezodoransa i zanosnih parfema ne mogu da garantuju da nećete da smrdite. To je sasvim normalno, i kada nije povezano sa nekim ozbiljnijim zdravstvenim problemom možete da okrivite mešavinu znoja, bakterija, i prljavštine koja se akumulirala na površini kože.

Džošua Zajkner, direktor dermatologije u bolnici Maunt Sinaj u Njujorku, kaže: “Sa vremenom miris tela postaje sve jači jer se više bakterije i znoja gomila na koži. Oni deluju jedno na drugo. Ovo nije ništa opasno jer bakterije žive na našoj koži.”

Foto – ©Pixabay

Tu govorimo o pazuhu, nogama, grudima i međunožju kao područjima koja su najpogodnija za razmnožavanje bakterija. Razlog može biti i stres!

Stres

Loš miris tela može biti prouzrokovan neadekvatnom dijetom jer nešto od toga što ste pojeli vaše telo ne ume lepo da razloži. A ako nije hrana, onda može da ima neke veze sa dramom u vašoj romantičnoj vezi ili nervozom oko krcatog poslovnog rasporeda.

Foto – ©Pixabay

Doktor Niket Sonpal, asistent na koledžu Tuoro u Njujorku, za ovo kaže: “Najčešći razlog za neprijatan miris tela je stres.”

Vaše telo ima 2 tipa znojnih žlezda: ekrine i apokrine. Ekrine žlezde su svuda i daju taj vodnjikav znoj dok vežbate. Apokrine žlezde su, međutim, koncentrisane ispod pazuha i oko međunožja i proizvode drugi, nekako mastan znoj. Kada se uzbudite zbog nečega, te apokrine žlezde stupaju na snagu. Mešavina tog znoja i bakterija na telu u stvari pravi taj neprijatan miris.

Zdravstveni problemi

Međutim, moramo razlikovati poreklo tog lošeg mirisa jer može nastati i zbog oboljenja, gljivičnih infekcija, bolesti bubrega, bolesti jetre, dijabetesa, itd.

Mere zaštite

Foto – ©Pixabay

Za neke “mirisne situacije” lek može biti veoma jasan: Izbegavajte hranu koja vas nadima i posle koje osećate da je pojačan miris vašeg znoja. Dalje, pokušajte da se smirite i da izbegavate stresne situacije i na kraju, probajte neki drugi dezodorans.

– Prvo, možete da smanjite konzumiranje (ili da izbegavate) bilo koju hranu koja sadrži beli luk. Koliko god da je beli luk dobar za vaše zdravlje, nažalost doprinosi lošem mirisu vašeg znoja.

– Možete da pokušate i sa hranom bogatom vlaknima kao što su brokoli, lan i ovas. Takva hrana ili suplementi sa vlaknima, oblažu vaša creva i stomak i mogu smanjiti potencijal tih izazivača lošeg znoja.

Za borbu protiv lošeg mirisa trebali bi i da nadomestite cink, trudite se da imate uravnoteženu ishranu i izbegavajte nezdravu i masnu hranu, alkohol, cigarete i kafu.

Posebno obratite pažnju na to da ne nosite dva puta istu odeću, depilirajte pazuh, nosite pamučne čarape i pamučnu odeću.

Ulje peperminta

Foto – ©Pixabay

Možete pokušati i ulje peperminta da bi ste promenili miris vašeg znoja. Ne postoje naučna istraživanja koja bi podržala ovu tvrdnju, ali tako barem ljudi govore. Probajte sa 2,3 kapljice eteričnog ulja peperminta, stavite ih na jezik, i vidite da li će i kako će promeniti miris vašeg znoja.

Nekada miris vašeg znoja znači da bi trebali da posetite lekara

Foto – ©Pixaba

U većini slučajeva miris vašeg znoja ništa ne znači. Međutim, opasno je kada se miris od jednom značajno promeni. Može da bude problem u dijeti ili ste postali tolerantni na vrstu antiperspiranta koji ste koristili, može i da znači da se nešto čudno dešava.

Trebali bi da posetite vašeg lekara ako ne pomogne promena dezodoransa i poboljšavanje higijene.

Doktor Fruman sa istog instituta kaže:

“Miris tela, prouzrokovan digestivnim sistemom (ili miris koji dolazi iz tela, ako razumete), može pokazati neke znake ugroženog zdravlja. Na to treba obratiti pažnju, posebno ako te promene mirisa predstavljaju veliko odudaranje od onoga na šta ste navikli.”

Drugim rečima, treba dobro sagledati kvalitet trenutne dijete ili se pozabaviti mogućom bakterijskom infekcijom ukoliko se značajno promeni miris gasova iz vašeg tela ili ako dođe do čudnih reakcija u stomaku.