Građani, OPREZ!! Voće zaraženo OPASNOM BAKTERIJOM u srpskim prodavnicama! Pazite gde kupujete!


Pripadnici MUP-a su, na sreću svih nas, sprečili da zaraženo voće nađe svoj put ka nekoj od obližnjih tezgi. A reč je o sedam osoba koje su pokušale da puste u promet zaražene nektarine koje su vraćene iz Rusije. Među uhapšenima je (verovali ili ne) i inspector iz Ministarstva poljoprivrede koji je pokušao da iskoristi svoj uticaj.

Ukupno je sedam osoba uhapšeno zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična dela zloupotrebe položaja odgovornog lica, primanje mita, davanje mita i primanje mita u obavljanju privredne delatnosti. Uhapšeni su A.C. i A.C iz Aleksinca, inače odgovorna lica privrednog društva Coja. Zatim, S.M. koji je zaposlen u pomenutom privrednom društvu, G.J. odgovorno lice preduzetničke radnje “Župski Melem” iz Tuleša, i N.M. odgovorno lice Minakproma Perčin i P.P. fitosanitarni inspector u Ministarstvu poljoprivrede.

©Image Source

Odgovorna lica gore pomenutih privrednih društva su organizovala transport tovara zaraženih nektarina kamionom do destilerije Župski Melem u selu Tuleš gde su kao trebale da budu uništene po naređenju Ministarstva poljoprivrede. To im je omogućio inspector P.P. tako što im je bez ikakve dokumentacije napravio zapisnik sa lažnim sadržajem. Za to se sumnja da je primio mito od 50 evra (da, dobro ste pročitali) od G.J., odgovornog lica Župskog Melema.

Sumnja se da je G.J. za to posredovanje od preduzeća “Coja Promet” zahtevao dve tone nektarina i 50 evra. A N.M. je za to posredovanje navodno dobio 100 evra.

Šta je Monilija?

Monilija je zapravo bakterija ili gljivica koja izaziva ubrzano truljenje plodova. Ne može se sprečiti nikako drugačije osim kompletnim uklanjanjem zaraženih jedinki. Ta gljivica je praktično zavladala našim voćnjacima zbog veoma vlažnog vremena i umereno toplog leta kakvo je bilo ove godine. Ta ista gljivica je detektovana u srpskim i makedonskim breskvama i kajsijama koje su uvezene u Rusiju posle 13. Jula.

Pitanje je da li bi uopšte bilo obelodanjeno da je ova gljivica prisutna kod nas, da se nije desio ovaj skandal sa izvozom u Rusku Federaciju…

Evo šta ova opasna gljivica radi voću.