GORANA SU SEKUNDE DELILE OD SMRTI: Traktorom upao u nabujalu Toplicu, a ONDA JE VODA POČELA DA GA NOSI! (VIDEO)


Sneg još nije počeo ni da se topi a nivo Toplice je dostigao svoj rekordni vodostaj za ovo doba godine. Toliko je nabujala da stručnjaci kažu da će biti kritično tokom cele nedelje. Ovakvo stanje su inače izazvale kiše koje su krenule da otapaju sneg po planinama. Tako da su u ovom regionu izazvale klizišta, ali i poplave.

U takvu Toplicu, koja dok prolazi kroz selo Podina kod Žitorađe izgleda kao neukrotivo čudovište, je početkom ove nedelje upao traktorom Goran Jovanović (53). Ne zna ni sam kako je prošao tu, pored reke, ni kako je upao, ali ono što se seća jeste da je svom snagom udarao u staklo kabine traktora kako bi izašao i spasio svoju glavu.

Sutradan su, ceo dan, ronioci iz Prokuplja i Žitorađe pokušavali da izvuku traktor iz vodenih ledenih čeljusti reke. Posle 24 sata su uspeli, ali je sa Goranom na dno reke otišao i njegov pas ljubimac, najbolji prijatelj, koji se izgleda nije izvukao.

Photo by jonathan Ford on Unsplash (fotografija poplave u Veneciji)

“Krenuo sam putem ka kući i ne znam kako sam uopšte skrenuo na ovaj put ka reci. Trebalo je na sledećem da skrenem. Upao sam u reku i nisam znao da je toliko duboka i u sekundi je voda ponela traktor u dubinu. Ceo je odjednom bio u vodi. Dole ispod sa ono malo vazduha što je bilo, udarao sam nogama i rukama i uspeo da izbijem staklo. Voda me je ponela i izbacila 500 metara od tog mesta. Sreća usput sam dohvatio jednu granu i uspeo da izađem iz vode. Pas je ostao u kabini. Sinoć nisam mogao da spavam. Mnogo sam ga voleo i svuda sam ga vodio sa sobom.”

Njegova supruga kaže da je mokar došao kući i da je oko tri kilometara morao da ide peške do kuće.

Foto – Informer

Traktor je toj porodici bio jedini izvor prihoda. Njega su kupili pre samo 3 godine a tek prošle godine ga otplatili. Zato su spasilačke službe ceo dan pokušavale da ga izvuku.

“Na Jovanovićev poziv izašli smo na teren. Maksimalno smo se potrudili da pomognemo,” kazala je direktorka Javnog preduzeća za urbanizam Žitorađe, Brankica Stojanović.

Borba je nastavljena i uključivanjem sportskog ronioca Milana Maslakovića iz Prokuplja, koji je inače član niškog ronilačkog kluba.

Maslaković je izjavio da je voda bila toliko mutna i jaka da ništa nije moglo da se vidi ispod nivoa vode. Oko sat vremena je on proveo sa mehanizacijom u hladnoj Toplici pokušavajući da nekako zakači kukom traktor.

Goran Jovanović se na kraju svima zahvalio što su mu pomogli da povrati traktor jer bez njega, njegova porodica bi bila osuđena na propast.