Fotografiju Šangaja od 195 gigapiksela možeš da zumiraš do kraja života


U poslednje 2 nedelje je jedna panoramska fotografija od 360° postala viralna. To nije prva fotografija te vrste, ali je sigurno prva koja prikazuje prelepu panoramu kineskog grada Šangaja i to u rezoluciji od 195 gigapiksela. Snimano je sa najviše zgrade u Šangaju, a možete da zumirate svaki deo fotografije toliko da vidite registarske tablice gotovo svih automobila na putu.

Fotografije je uslikana još 2015. godine sa vrha zgrade koju zovu “Oriental Pearl Tower” sa nekih 230 metara (mada je zgrada visoka 468m). To je inače bila najviša zgrada u Šangaju 1994. godine.

Prvi put je ova fenomenalna fotografija ekstremno visoke rezolucije pomenuta od strane novinarke iz Kanade koja je na svom Twitter nalogu komentarisala da je fotografija odrađena u takvoj rezoluciji da, ako uveličate dovoljno, možete videti šta jede svako od gostiju restorana. Tada su ljudi počeli da primećuju i mnoge druge čudne detalje na ovoj fotografiji. Malo je reći da rezolucija kojom je odrađena fotografija oduzima dah.

Fotografija je odrađena u 24.9 triliona piksela koja vam omogućava da vidite i najsitnije detalje. U početku samo vidite panoramu grada, ali ako zumirate dovoljno možete jasno videti i travu u parku, a da ne spominjemo ljude po zgradama u neposrednoj okolini ali i na gradilištu koje se vidi na drugom kraju grada.

Nakon što je postala viralna, mnogi korisnici Tvitera su počeli da se takmiče u tome ko može pronaći više čudnijih detalja. Ko šta pronađe, odmah podeli sa drugima na mreži.

Kako je objašnjeno na sajtu “Mashable”, ovu fotografiju je napravila kompanija “BigPixel” po narudžbini vlade Šangaja. Iako je ovaj tim već pravio takve fotografije velikih gradova i plaža po celom svetu, baš ova fotografija je odrađena u najvećoj rezoluciji.

Kompanija Big Pixel je radila i druge prelepe panorame, uključujući i interesantan pogled na Severnu Koreju. Ostali gradovi koje možete da “posetite” su: Šenzen, Lasa (Čenguan) i Makao.

Panoramsku fotografiju Šangaja pogledajte ovde.

Panoramsku fotografiju Njujorka od 20 gigapiksela možete videti ovde.