Evo u kakve ljude odrastaju deca strogih majki!


Strogi roditelji su loši roditelji koji tuku svoju decu i ne daju im da izlaze u grad. Strogi roditelji su oni koji neće da vam kupe nešto kao kaznu jer ste bili loši. Strogi roditelji ne žele da pričaju sa vama jer niste hteli da ručate kad i oni. Da li je ovo strog roditelj i da li je stvarno potrebno da roditelji budu strogi?

Ovo nisu dobri primeri za stroge roditelje. Možete da ih nazovete smotanim strogim roditeljima jer se to tako ne radi. A biti strog roditelj ne znači da budete loši prema svom detetu i da mu ulijete strah u kosti već znači da morate da postavite neke granice i to nije nešto što se sad uradi na jedan način, a sutra na drugi, već je to način ophođenja od najranije mladosti. Takva deca, po istraživanjima objavljenim na Institutu za socijalna i ekonomska istraživanja od 2004 do 2010., postaju emotivno zrelija i sigurnija u sebe.

Rezultati Istraživanja

Deca čije su majke bile strožije umeju bolje da se snađu u novom prostoru i brže kapiraju kako da reše problem. Emotivno i intelektualno su zrelija i osećaju se sigurnije od one dece čije su majke samo povlađivale. Grupa u kojoj su bile te devojčice imala je manju šansu da zatrudni pre vremena, a imale su veću šansu za bolju karijeru i bolje obrazovanje.

E sad, kako da budete strogi, ali pravilno strogi??

Autoritarno vs strogo roditeljstvo

Nemojte stroge roditelje mešati sa autoritarnim. Strogi roditelji postave pravila i kroz godine odrastanja grade karakter i disciplinu kod deteta koji će kasnije pomoći u daljem životu.

Autoritarno roditeljstvo više liči na haos nego na autoritet. Bez nekih postavljenih pravila, ti roditelji imaju kaznu spremnu za dete čim nešto pogreši. Tom roditelju nešto nasumično može da se ne svidi u postupcima deteta i on će to kazniti. Tako se ne stiče poštovanje kod deteta. Tako se podstiče buntovništvo jer je dete zbunjeno i misli da ga roditelj mrzi. Takva deca postaju nasilnici, jer svoje roditelje vide kao nasilnike.

Postupajte prema detetu kao prema odrasloj osobi

Nemojte da dižete galamu. Nemojte da vičete na svoje dete. Nemojte da ga punite negativnim stavovima. Budite pametni, pustite dete da izrazi svoje mišljenje i nađite kompromis, kao što bi sa odraslim čovekom.

Postavite ta neka pravila koja će graditi dalji karakter detetu. Deca ne znaju po rođenju šta je ispravno a šta ne. Vi ste ti koji treba da ih nauče.

Šta znači biti strog roditelj i kako pravilno steći poštovanje deteta

Nađemo se u supermarketu i čujemo neko dete kako “cmizdri” u redu sa igračkama sve dok majka ne pukne pod pritiskom i ne preda tu igračku detetu u ruke. Slušamo komšije kako kukaju i žale se što ćerka neće da ih sluša. Noćne vesti pokazuju lica tinejdžera koji su počinili neki zločin, a još imaju i podebeo dosije od ranije. Svi će reći, “eto šta se desi kada deca nemaju stroge roditelje! To su sve raspuštena deca. Eeeeh, takve su ti danas generacije…”

Instiktivno, znamo da deca koja odrastaju sa strožijim roditeljima odrastaju u uspešne i dobro prilagođene individue. Međutim, u praksi je mnogo teže biti strog. Nije to samo teško, već se kosi sa našim prirodnim instiktima da štitimo, volimo i ugađamo našoj deci. Dobar roditelj uvek želi da njegovo dete bude srećno, ali ako želiš stvarno da budeš dobar roditelj moraš da naučiš da razlikuješ kratkoročnu i dugoročnu sreću.

Biti “cool” mama

©Image Source

Mnogi roditelji upadaju u ovu zamku. Jednostavno, dete reaguje pozitivno kada je roditelj u skladu sa modernim vremenom. Međutim, morate da shvatite da će vaša deca, kako stare, da vas sve manje vide kao “super mamu” a više kao nekog direktora ili vaspitača. To je jednostavno tako! Neki roditelji upadnu u tu zamku jer im je lepo kad ih deca vole… Neki roditelji nauče moderni sleng, drugi slušaju modernu muziku, treći daju svojoj deci sve što požele, četvrti im daju potpunu slobodu. Neki roditelji ulete svaki put kada su potrebni svojoj deci, bez obzira na kršenje sopstvenih pravila i bez obzira na posledice.

Postoje određene posledice kod takvih roditelja, koji pokušavaju da budu “cool”. Izgubiće svako poštovanje kod svog deteta, a i pokazaće na svom primeru da je veoma važno da se “uklopite”. Biti “cool” ne pomaže, drage mame.

3 načina da budete strogi roditelj

Postoje određeni načini po kojima možete da doprinesete dugoročnom razvitku svog deteta. Ali to nije lako. Naime, teško je naučiti KADA i GDE da budete strogi.

Još jedna poteškoća na koju možete naići jeste nagla promena postupanja. Morate da naučite da budete dosledni onoga što kažete, jer ako se predomišljate i niste dosledni u svojoj “strogoći”, dete ima samo da bude zbunjeno.

3 glavne oblasti roditeljstva koje su ključne za odrastanje deteta:

Dnevni poslovi

– Prvi koraci strogoće u roditeljstvu mogu početi sa ovim. To je crno-beli scenario gde ne možete pogrešiti.

©Image Source

Dnevni poslovi ili obaveze uče vašu decu veštinama odraslih, ali isto tako i šta znači odgovornost. Morate da postavite određen “zakon” kuće. Dajte vašem tinejdžeru listu obaveza za taj dan koje će biti njegova odgovornost. To ne sme biti samo “njegov” lični prostor, tipa sređivanje sobe. Ne. Sve što vama može da bude obaveza oko kuće ili porodice, to može biti i obaveza vašeg tinejdžera.

Tu morate biti strogi! Neka oni odgovaraju za uspešnost izvršenja tih obaveza uživanjem u svojoj slobodi i drugim privilegijama. Na početku morate očekivati otpor, ali ostanite mirni. Ovde morate biti roditelj koji će dati do znanja svom detetu da je njegov stav i njegov gubitak privilegija NJEGOV problem, a ne vaš.

Tehnologija

©Image Source

Zavisnost od tehnologije je realnost. A deca čiji roditelji znaju da ograniče upotrebu tehnologije će imati određene benefite u toku odrastanja. Ne morate vi da pazite na svaki njihov korak i da ih držite podalje od svih ekrana! Ali morate da “držite uzde”. Odlučite šta je prihvatljivo, a šta ne, i kada i gde u kući mogu koristiti svoje uređaje. Odlučite i budite istrajni u tome. Zbog takvog ponašanja sa vaše strane će deca mnogo više poštovati vaše reči. To će vam olakšati dalje vaspitavanje.

Posledice
Najnapredniji nivo roditeljstva je izlaženje na kraj sa posledicama. Veoma je važno da roditelj dopusti detetu da proživi posledice svojih izbora. Ako vaš sin polomi svoj telefon, ćerka zakasni u školu ili ako psuju – moraju videti kakve su posledice.

Te posledice ne trebaju biti drastične. Na primer, neka sin sam kupi sebi nov telefon; ćerka ako je zakasnila u školu jer se uspavala, vi ne smete zvati školu da opravdate; ako zaborave da ponesu doručak, ješće kada dođu kući, itd.

©Image Source

Ovako će deca naučiti da poštuju druge i kako da budu odgovorna. Ali to samo ako im vi to dopustite. Tako morate da balansirate između nagrada i kazni. Ako nešto loše uradi dete bude kažnjeno, ako uradi dobru stvar, biće nagrađeno.

Ovo nije zanimljivo. Nije popularno. I nije “cool”. Ali je veoma važno da imamo više strogih roditelja nego onih “cool”.

Šta o vaspitavanju dece kaže Huffington Post?

O vaspitavanju dece i koristima strogoće je pisao i Huffington Post. Oni su objavili tekst izvesne Nikol Skot, o tome kako je strogoća njene mame napravila nju na ono što je danas.

Naime, njoj mama nije dozvolila da izlazi sa dečacima do 16. godine, a ona i njena braća nisu smela da izlaze iz kuće nakon 22h. Zbog toga se Nikol kada je bila mala zaklela da nikada neće biti kao svoja majka. A onda je rodila svoju decu. Sada misli da baš sve radi kao svoja majka. Sada zna tajnu.

6 stvari je Nikol Skot naučila zbog toga što je njena mama bila stroga.

1. Nikada ne odustaj!
Kada je bila mala htela je da uči da svira klavir. Majka joj je postavila jedan uslov, a to je da ako se upiše na klavir u četvrtom razredu ne odustaje dok ne upiše srednju školu. Naravno, znala je da će se Nikol umoriti od raznih proba, da će je prsti boleti od sviranja, da će je zvati štreberom, i da će radije hteti da čita neku dobru knjigu. I htela je naravno da odustane posle par meseci, ali zbog dogovora sa majkom nije smela. I tako je izdržala do srednje škole. A za to vreme je upoznala ljude koji su imali iste interese kao ona i sa kojima je i dan danas najbolji prijatelj. Tako je naučila da ne odustane, jer se na kraju trud uvek isplati.

2. Proživi detinjstvo
Majka nije htela da joj dozvoli da bude kao ostale devojčice i da u sedmom razredu već ima momka. Tek posle 16. godine mogla je da nađe momka. To je značilo da ne sme momak da je zove kući, da nema držanja ruku, nema poljubaca, nema ničeg ljubavnog. Želela je da joj ćerka proživi detinjstvo kao dete. I ona joj je zahvalna na tome jer toliko dece je odraslo pre vremena. I naravno, ona je tu granicu za svoju decu pomerila na 18 godina.

3. Vredno radi za ono što želiš
Tokom leta je, dok su svi išli na more, Nikol išla sa majkom na posao i pomagala joj je oko telefonskih poziva i sređivanja administracije. To vreme Nikol pamti ceo svoj život. Sa 15 je počela da radi kao pomoćnik u lekarskoj ordinaciji. Svakoga dana je odmah posle škole od 17h do 22h radila. Sa 16 je kupila svoj auto.

4. Idi napolje i igraj se!
Nije gledala crtaće po ceo dan. Njena majka je terala da što više vremena provede na ulici ili iza kuće sa drugarima i drugaricama. Trčali su između baštenskih prskalica, vozili svoje bicikle od svitanja do sumraka, a kad bi pao mrak ležali bi svi na travi i pokušavali da od zvezdanog neba razaznaju neke čudne oblike koje zvezde formiraju. Nekada bi se ušunjala u kuću, zgrabila što deblju knjigu i brzo istrčala u dvoriše, popela se na drvo, ušuškala međ granje i tako čitala sve dok je majka ne bi pozvala na večeru.

5. Vikend je vreme za porodicu
Vikendom bi njeni roditelji organizovali klopu za celu rodbinu. Skupili bi se svi rođaci i zajedno provodili vikende u smehu i radosti.

6. Kad si baka – nisi sva svoja
Omiljena stvar joj je kada vidi svoju majku sa njenom decom. Ona se sa njima ne ponaša kao što se ponašala sa njom. Nekako je nežna i nikako stroga. To je zato što je breme vaspitavanja sada na Nikol, a ne na njenoj mami.

Kakva su vaša iskustva? Kakvi su vaši roditelji bili, a kakav ste vi sada roditelj?