Evo šta znači kada očni kapak počne ”trzati”


Svakome se desi da očni kapak počne nekontrolisano da se trza. To sigurno nekima deluje kao loš znak koji eventualno ukazuje na neki veći problem. Međutim, nije sve tako crno. Ta pojava jeste prouzrokovana nekim stanjem kojim diriguje vaš način života.

Dakle, na svu sreću, stručnjaci sa klinike Mayo su odradili opsežno ispitivanje na tu temu i zaključili su da je ovakvo nekontrolisano trzanje jednog očnog kapka prouzrokovano jednim ili kombinacijom sledećih uzroka:

– Preterano konzumiranje kofeina;

– Umor;

– Jaka svetlost;

– Preterano konzumiranje nikotina.

Ovo trzanje obično prestane za nekoliko minuta od početka te pojave, isto tako zagonetno i neprimetno kao što se i pojavilo. Međutim, ovo može ukazati i na nešto značajnije.

Naime, povremeno nekontrolisano trzanje očnog kapka može biti jedan od simptoma prvog stadiuma bolesti zvane ALS, nešto manje opasnog stanja zvanog blepharitis. To drugo je inače upala očnog kapka koja se dešava kada se sićušne znojne žlezde u blizini baze trebapica zapuše.

©Image Source

Ovo su simptomi povezani sa nekontrolisanim trzajem očnog kapka, zbog kojih bi bilo dobro da proverite stanje sa oframologom:

– Ako trzanje traje više od nedelju dana;

– Ako to trzanje potpuno zatvori oko;

– Ako se proširi na ostatak lica;

– Ako se pojavi gnoj;

– Ako i gornji kapak počne padati na dole

Šta uraditi?

Da bi bili sigurni da ovo nema veze sa nečim kao što je ALS, bolje posetite lekara (ukoliko ne prestaje trzanje).

Ako se potvrdi da je trzanje vezano za vaš loš način života, onda samo iskorigujte neke stvari. To bi bilo dovoljno.

Foto – Pixabay