Evo kakve hemijske reakcije se dešavaju u vašem organizmu ako pojedete luk na prazan stomak… bićete iznenađeni!


“Neka ti hrana bude lek, i neka ti lek bude hrana.”
Hipokrat

To su reči čoveka za koga smatramo da je otac Zapadne medicine. On je navodno “prepisivao” beli luk kao lek za razne zdravstvene probleme. Moderna nauka je samo mogla da potvrdi sve te dobre strane ove biljke, a nije ni čudo to što se u našem narodu nekada toliko koristila da smo je upotrebljavali i za borbu protiv zlih sila.

Naučnici smatraju da je beli luk potekao iz Sibira još pre 5,000 godina pa da se kasnije, trgovinom i seobama naroda, raširio po celom svetu.

Beli luk se koristi za mnoge zdravstvene probleme povezane sa srcem i krvotokom. Ovde mislim na visoki krvni pritisak, nizak krvni pritisak, visok holesterol, nasleđeni visoki holesterol, bolesti srca, infarkt, sužene arterije, i ateroskleroza.

Neki ljudi beli luk koriste i kao preventivu protiv mnogih vrsti kancera.

Takođe, beli luk se do sada koristio i za povećanu prostatu, cističnu fibrozu, dijabetes, osteoartritis, putničku dijareju, gljivice, grip, itd. Kažu da je dobar i kao preventiva protiv krpelja, komaraca, i za zaštitu od nazeba.

Izgleda kao da se može koristiti baš za sve vrste zdravstvenih problema koje vam padnu na pamet.

Sve ovo je zbog alicina koji se nalazi u belom luku. Samo što baš to daje belom luku i oštar i neprijatan miris od koga svi beže. Ali, šta taj beli luk stvarno radi sa vašim organizmom?

Ako pojedete beli luk na prazan stomak, to vam je kao da ste uzeli neki dugotrajan protivotrov.

Foto: fashionhum.com

To znači da će vas luk, ako ga pojedete na prazan stomak, štititi od svih bakterija i toksina do kojih dođete u toku dana.

Foto: wp.com

Beli luk je dobar antibiotik i antioksidans, pa štiti vaš želudac od raznih infekcija i bolesti.

Foto: naturalarthritistreatments.net

Jeste da je beli luk dobar nevezano za doba dana koje izaberete da bi ga pojeli. Međutim, najbolje deluje kada ga pojedete na prazan stomak.

Foto: familylifegoals.com

Beli luk je jedna od najzdravijih namirnica koje možete imati u kući. Svi koji se žale na visok krvni pritisak bi trebali beli luk da posmatraju kao neki eliksir zdravlja.

Foto: netdna-cdn.com

Belim lukom sprečavate sve vrste upala. Pomaže i osobama koje pate od artritisa.

Foto: saskiapost.blogspot.rs

Ne samo da pomaže kod simptoma, već i ublažava bolove.

Dobar je i analgetik

Uništava sve ćelije koje mogu dovesti do neke upale.

Lek protiv infekcija

Foto: livingtraditionally.com

Čuva vas od gljivica, bradavica, bakterija, itd.

Ovde nije kraj

Foto: curapelanatureza.com.br

Ukoliko već imate neku infekciju nije ni sad kasno da počnete da konzumirate beli luk. Jedan češanj belog luka na dan će vam olakšati probleme već u roku od 5 do 6 dana. Čak pomaže i kod ublažavanja neželjenih posledica upotrebe antibiotika.

Jači imunološki sistem

Najbolje je što jača imunološki sistem. A zbog pada imunog sistema dolazi do raznih prehlada, gripa, alergija, itd.

Samo jak imuni sistem vas može zaštititi

Foto: westerndailypress.co.uk

U jednom češnju belog luka ima oko 12mg kalijuma, 5mg kalcijuma, i stotinu sumpornih jedinjenja. Nemoguće je da sve to napravite u laboratoriji.

Dobar je i za pluća

Foto: naturalhealthyteam.com

Beli luk je dobar u lečenju respiratornih organa, pomaže kod ublažavanja upale pluća, bronhitisa, zagušenja, kašlja, itd.

Dobar je i protiv astme i tuberkuloze

Foto: newhealthadvisor.com

Beli luk će vam biti saveznik do samog kraja. Počnite da ga jedete svakoga dana i videćete ubrzo da uopšte nije važno kako miriše kada uporedite sa onim što dobijate od njega.