DOKTORI UPOZORAVAJU: Evo u kom položaju morate da spavate kako biste izlečili OVE bolesti


Da bi imali kvalitetan dan potreban nam je zdrav san. Verovatno ste primetili da se ponekad budite sa bolovima i umorniji nego što ste legli. Jako je bitno da se naše telo tokom spavanja odmori i regeneriše, a zato treba ispuniti određene uslove kao što je dužina sna od 6 do 8 sati, odlasku u krevet uvek u isto vreme, a najvažnije od svega je pravilan položaj tela. Sve to određuje kvalitet spavanja odnosno odmora. da se ne bi probudili umorni i sa bolovima u ramenima, vratu i krstima. Zato je bitno odabrati najbolji položaj za spavanje da bi ste otklonili određene bolove.

1. Bolovi u donjem delu leđa

©Image Source

Kod bolova u leđima prilično je teško zaspati i odmoriti se. Najbitnije je da uho, rame i kuk budu u položaju u kom je kičma u ravni. Najbolje je da spavate na leđima, ali ako više volite da spavate na stomaku, obavezno stavite jastuk ispod sebe da bi kičma bila u ispravnom položaju. Jastuk ispod glave treba da je tanak ili još bolje lezite bez njega. Ukoliko spavate na boku stavite jastuk između kolena i približite ih grudima.

2. Bol u ramenima

©Image Source

Kada vas boli rame, probajte da ne ležite na toj strani, zato što će taj pritisak pojačati bol. Stavite jastuk između kolena kao i ispod lakta i grudi. Ako vas bole oba ramena, pokušajte da spavate na leđima sa rukama sa strane.

3. Problemi sa sinusima

©Image Source

Alergije i prehlada se obično pogoršavaju nakon spavanja pa je neophodan visok položaj ramena i glave prilikom spavanja kako bi se oslobodili disajni putevi. Zato stavite dva jastuka ispod glave i ramena kada ležite na leđima.

4. Glavobolja

©Image Source

Kod glavobolje veoma je teško uopšte zaspati. Ukoliko često imate ovakve bolove, biće vam lakše da zaspite ako ležite na leđima i postavite urolovane peškire sa obe strane glave.

5. Menstrualni bolovi

©Image Source

Ako imate jake i bolne cikluse, bilo bi dobro da spavate na leđima da smanjite pritisak na stomak. Dosta će pomoći ako postavite flaše sa toplom vodom na stomaku ili leđima.

6. Visok krvni pritisak

©Image Source

Problemi sa spavanjem i stres često su uzrok visokog krvnog pritiska. Ako imate povišen krvni pritisak nikako nemojte da spavate na leđima. Spavajte na desnoj strani da bi smanjili pritisak na srce i smanjili krvni pritisak.