DOKTORI SU TREBALI DA NAS UPOZORE: Nismo mogli ni da pretpostavimo da bele milije oko očiju mogu da TOLIKO utiču na naše zdravlje


Kada nekome pomenete milije, 90% ljudi neće znati šta to znači. Kada im pomenete sitne bele tačkice (izbočine) na koži? To već pali crvenu lampicu.

Ovakve sitne izbočine su obično grupisane u skupine i mogu se naći na nosu, obrazima, na bradi, a mogu i bilo gde drugde da se nađu. Razvijaju se kada se keratin (koji proizvodi koža) zarobi ispod površine kože i tako pravi ove male ciste koje se manifestuju u obliku sitnih belih tačkica – one se zovu primarne milije. Mogu se razviti i u vidu nagomilane masti i loja – a to su sekundarne milije.

Foto: littlethings.com

Ko može da ima milije?

Milije se mogu pojaviti najčešće kod novorođenčadi. U suštini, oko polovine svih rođenih beba dobije milije u toku prvih mesec dana. Međutim, milije se mogu naći i kod dece, adolescenata i odraslih osoba.

Milije se gotovo uvek potpuno izgube bez ikakve terapije. Međutim, postoji nekoliko stvari koje se mogu učiniti da se one brže povuku i da se zaustavi dalje stvaranje milija.

Zašto se pojave kod odraslih?

Foto: littlethings.com

Ima mnogo uzroka, ali su najčešće nus-pojave opekotina, nekih plikova, preteranog izlaganja suncu, upotrebe steroidnih krema, pa i upotrebe lasera na koži.

Evo kako, na prirodan način da ubzate zaceljivanje kože i nestanak milija.

Piling za lice od limuna i šećera

Foto: littlethings.com

Svi mi znamo da je limun jedna univerzalna voćka koju možemo da koristimo za sve, od poboljšanja zdravlja do čišćenja. Pa, to je zato što je limun dobar antiseptik i antioksidant. Pored toga, on uspešno ubija i bakterije. Baš zbog tih svojstava, možemo koristiti limun i za negu kože. Za ovakvu upotrebu su vam potrebni šećer, limun i maslinovo ulje. Samo pomešajte i utrljajte taj piling na lice kružnim pokretima. Ostavite da odstoji jedno 20 minuta i operite.

Med

Foto: littlethings.com

Med vam može nahraniti kožu. Možete napraviti piling od meda, šećera i ulja jajobe. To će hidrirati vašu kožu.

Ricinusovo ulje

Foto: littlethings.com

Ricinusovo ulje je odlično protiv zatvora, infekcija, problema sa bešikom, astme, itd. Može vam pomoći i kod milija i kod akni.

Naparite lice

Foto: littlethings.com

Izlaganje kože pari je odličan način da očistite pore. Cirkulacija krvi se poboljša i pomoći će vam da se uklone mrtve ćelije sa kože. Možete to uraditi na dva načina: Da namočite peškir u vruću vodu i da ga stavite na lice da odstoji par minuta ili da prokuvate vodu sa nekim od čajeva koje imate, stavite glavu iznad pare, pokrijete glavu peškirom i praktično se inhalirate.

Ulje čajevca

Foto: littlethings.com

Ulje čajevca je odlično za dezinfekciju. Čisti od bakterija i od gljivica. Posle umivanja, namažite ulje na mesto gde su milije. Ostavite tako da prenoći i ujutru se ponovo umijte.

Kora nara

Foto: littlethings.com

Ovde ne pričamo o svežoj kori. Pečena kora nara može da se usitni u prah i da se stavi na mesto gde imate milije. Ima odlično aktioksidativno dejstvo.

Pecite koru nara dok ne dobije braon boju, smrskajte je u prah i pomešajte sa limunovim sokom (opet limun – može i ne mora). Nanesite ovu masku na lice i neka odstoji jedno 15 minuta. Ovo ne može odmah da deluje moraćete da ponavljate proces nekoliko nedelja dok milije potpuno ne nestanu.

Kukuruzni skrob i jabukovo sirće

Foto: littlethings.com

Od kukuruznog skrob i jabukovog sirćeta bi trebali da napravite smesu i da je mešate dok ne postane slična pasti. Nanesite na mesta na kojima su milije i neka odstoji kao maska jedno 25 minuta. Posle toga isperite. Ponavljajte svakoga dana narednih nedelju dana.

Lišće piskavca

Foto: littlethings.com

Još od davnina se ovo lišće koristi za akne, mitisere, milije i druge probleme sa kožom. Ovaj cvet možete naći na gotovo svim livadama i izgleda ovako.

Foto – wikipedia

Uzmite šaku svežih listova piskavice i ugnječite sa malo vode u nekoj posudi. Takvu pastu stavite na lice i držite nekih 15 minuta.

Nemojte da spavate sa šminkom

Foto: littlethings.com

Prvo, to je odvratno; Drugo, bilo bi dobro da brinete malo o svojoj koži, a jedan od načina je da je pustite da diše u toku noći.

U toku spavanja koža oslobađa slobodne radikale koji oštećuju zdrav kolagen u koži. Ako su pore zapušene nastaju akne i druge nepravilnosti.

Manje izlaganja direktnom sjaju sunca

Foto: littlethings.com

Produženo izlaganje suncu će vam pogoršati svaku nepravilnost koju imate na koži, uključujući milije.

NAPOMENA: nikako ne pokušavajte da stiskate milije!!