DELUJE NESTVARNO ALI OVO JE NAJSREĆNIJA ZEMLJA NA SVETU: Besplatno se školuju, žive 80 godina, korupcije nema!


Verovali ili ne Norveška više nije “najsrećnija zemlja na svetu”. I šta mislite ko joj je preuze mesto? Da li mislite da je neka od nama susednih zemalja? Dakle od toga. Ovde su nekako uvek u vrhu Nordijske zemlje te koje se smenjuju u samom vrhu iz godine u godinu. Prošle godine je to bila Norveška, a ove godine, njeno mesto zauzima Finska!

– Finska je pretekla Norvešku u trci za najsrećniju zemlju sveta 2018.

– Slede je Norveška, Danska, i island u najnovijem izveštaju o Svetskoj Sreći 2018.

– Finci su čak najbolji i u opštoj sreći imigranata!

Postalo je očigledno da se ove severne zemlje stalno smenjuju na tih prvih nekoliko mesta u sreći svojih građana. Tri zemlje iz ovog regiona se smenjuju kao krunisane u poslednje 3 godine: Danska, Norveška, i sada Finska.

Asikkala, Finska

©Image Source

Finska – Nekada je bila označena za zemlju introverta koji su masovno težili samoubistvu – oni su skočili sa petog na prvo mesto za samo jednu godinu i postali kraljevi Svetske Rang Liste Srećnih Nacija za 2018. Slede je takođe nordijske zemlje i susedi Norveška, Danska i Island.

Kilpisjärvi, Finska

©Image Source

Ako poredimo sa prošlom godinom, nema baš neke razlike u prvih deset mesta. Isti je sastav, osim tog nekog malog smenjivanja. Poslednja na rang listi srećnih zemalja koja pripada toj Nordijskoj grupi je Švedska, koja je inače preuzela 9. poziciju od Australije.

Helsinki, Finska

©Image Source

Sve najsrećnije zemlje imaju visoke vrednosti ukupno 6 varijabli koje su važne za opstanak individue: doprinosi, životni vek građana, kvalitet socijalne zaštite, slobode, poverenje, i darežljivost.

Rangiranje se vrši računanjem podataka koji se dobijaju anketama organizacije “Galup” od 2015 do 2017.

Image Source – ©World Happiness Report

Kao što vidite, nema ni jedne jedine zemlje sa Balkana. Ni po jednom od tih parametara. Čudno?

Čak je i poznati časopis “Forbes” pisao o uspehu Finske u svim sferama. “Tu svih 5.5 miliona građana uživa u više šuma po kvadratnoj milji od svih ostali Evropskih zemalja. Imaju ekstremno dobre standarde za zaštitu životne sredine, i veoma nizak nivo opasnosti što je stavlja na poziciju najmirnije zemlje na svetu. Postoji veliki broj migranata koji Finsku sada takođe zovu svojim domom, a taj izveštaj posebno naglašava uspešnost asimilacije svih tih ljudi u društvo i konzinstentnost sreće kako lokalnog stanovništva tako i tih pridošlica.”

Levi, Kittila, Finska

©Image Source

Prosečna mesečna plata u Finskoj je 3,400 evra, a stopa nezapošljenosti je 1.60%.