DAVNO ZABORAVLJENA RUSKA TEHNIKA: Pritisnite ovu tačku i držite tačno 60 sekundi. Ono što ćete onda osetiti u vašem telu će vas ostaviti bez komentara!


Akupresura liči kao da je samo deo akupunkture, ali ova tehnika se ne zasniva na upotrebi igala. Dok akupunktura i akupresura dele slične ideološke smernice tradicionalne kineske medicine, ova tehnika u stvari predstavlja manipulaciju pacijentom služeći se samo rukama.

Akupresura je u stvari specifičan tip masaže koji se zasniva na korišćenju palaca, prstiju i celog dlana i pritiskanju određenih tačaka na telu. Stručnjaci mogu da koriste određeni ritam, jačinu pritiska i tehnike da bi ovakve masaže bile uspešne. Šijacu masaža je jedan od stilova akupresure.

Foto: chinasimplified.com

Pritiskajući određene tačke na telu manipulišemo Či energijom pacijenta. Tačke za akupresuru ili – akutačke – su lokacije na telu gde je Či možda blokiran ili zagušen. Akupresura bi trebala da ukloni te blokade i da spreči eventualni razvoj problema.

Dobra stvar je što možete sami da naučite neke osnovne akutačke i da pokušate da pomognete sami sebi.

Lupanje srca

Foto: newhealthguide.org

Sigurno ste čuli da neko kaže da mu je teško i da ima osećaj “lupanja srca”. To možda izgleda smešno onome ko sluša jer svima nama srce lupa. Ono što se zapravo misli po tim jeste da se lupanje srca čuje u ušima onoga ko se žali ili to kucanje oseća i u grlu. To je ili veliki pritisak ili je došlo do poremećaja ritma srca.

Takvo stanje može biti izazvano prevelikom nervozom, anksioznošću ili zbog nekim srčanim oboljenjem.

Lečenje kroz akupresuru

Foto: ba-bamail.com

Ovakvo iskustvo je veoma zastrašujuće za onoga ko ga preživljava ali može se tretirati akupresurom.

More mira

Foto: suaraas.com

Tačka na telu koja se zove “more mira” se nalazi u centralnom delu grudne kosti. Pritisnite je palcem 1 do 2 minuta i polako dišite.

Šta donosi more mira?

Foto: praxis-bieberau.de

“More Mira” može pomoći kod:

– Nervoze;

– Problema u grudima;

– Lupanje srca;

– Astme;

– Kašlja;

– Problemi sa laktacijom;

– Mastitis.

Tačka “trećeg oka”

Foto: i2.wp.com

Ovo je još jedna tačka na telu koja dovodi do smirivanja i nalazi se između obrva. Zato je zovu “treće oko”. Nema veze sa misticizmom.

Čemu služi tačka “treće oko”?

Foto: blog.quartoknows.com

Ako redovno primenjujete ovu tehniku, možete pomoći sebi kod:

– poremećaja spavanja;

– nesanice;

– glavobolje;

– problema sa očima;

– vrtoglavice;

– zapušenja nosa.

Kako je aktivirati?

Foto: sinuscure.org

Zatvorite oči, sednite u poziciju koja vama odgovara i u kojoj se osećate najopuštenije. Ovu tačku stimulišete srednjim prstom ili dlanovima. Pritisnite tačku na 1 minut i dišite duboko.

Stomak

Foto: ba-bamail.com

Razni stručnjaci za ove tehnike preporučuju ovu tačku jer može pomoći kod disanja i opuštanja tela.

Podlaktica

Foto: ba-bamail.com

Ova tačka se koristi za smanjivanje osećaja anksioznosti. Inače što se više nervirate to se navodno ova tačka sve više guši i ne dozvoljava energiji da normalno teče kroz telo. Stiskajući ovu tačku vi otvarate put da Či može da nastavi dalje i tako smanjujete i stres koji osećate.

Dlan

Foto: ba-bamail.com

Ovo je jedan od najvažnijih energetskih kanala za vaše telo. Tu je skup nerava i kada pritisnete palcem ovu tačku i tako je držite dva minuta polako dolazi do opuštanja tela, a možete sebi pomoći i sa:

– glavoboljom;

– bolovima u stomaku;

– probavnim problemima.

Dokolenica

Foto: ba-bamail.com

Ova tačka se nalazi oko četiri širine prsta ispod kolena. Apliciranje pritiska na ovu tačku normalizuje protok krvi i limfe kroz donje ekstremitete i pože pomoći i kod osećaja bola i ukočenosti u nogama ili kod upale mišića nogu.

Stopalo

Foto: ba-bamail.com

Ova tačka vam može pomoći da se lišite stresa ali i kod lečenja pankreasa.

Najvažnije je da dišete mirno i duboko. To će opustiti vaše telo i vaš um

Foto: 2.bp.blogspot.com

Upozorenje!

Akupresura nije osmišljena tako da zameni standardnu medicinu. Ako ste povređeni ili ako vaši simptomi nastave da se pojavljuju morate da odete kod lekara. Takođe, ne smete koristiti ni jednu od ovih tačaka akupresure ukoliko:

– imate problema sa srcem;

– ukoliko ste u drugom stanju;

– ukoliko je tačka ispod mladeža, natečene vene, modrice ili bilo kog drugog problema sa kožom.

– Takođe ne smete da primenjujete ni jednu od tehnika u periodu od 20 minuta nakon tuširanja, vežbanja, ili obroka.