Da li ste se ikada pitali šta znači polumesec na vašim noktima? Važniji je nego što mislite, evo i zašto


Kada pogledate svoje nokte, da li gledate samo da li su uredni i dugi ili se ponekad zapitate šta znači boja koju ima prirodno, dali je ravan ili rebrast i šta znači beličasti polumesec u korenu samog nokta?

Inače, vaše ruke i nokti vam mogu mnogo toga otkriti o vašem zdravlju i dati kratak uvid u neke od ranih simptoma ozbiljnih bolesti. Nikako ne smete da ih ignorišete!

Tačnije rečeno, izgled vaših ruku i noktiju na rukama vam može pružiti dobru sliku o potencijalnim zdravstvenim problemima.

“Uvek se prvo rukujem sa svojim pacijentom”, kaže Dr. Ričard Rasel (Richard Russel) konsultant na klinici za plućne bolesti.

“Ne samo da je to najbolji način da pacijenta opustimo, nego mi njegove ruke i nokti mogu biti najbolji prozor u ono kako njegovo telo funkcioniše!”

Foto: ilyke.co

Beličasta struktura u obliku polumeseca se naziva stručno Linula što prevedeno sa latinskog znači “mali mesec” i najosetljiviji je deo nokta. Lunula je zapravo vidljivi deo korena nokta i ne bi trebalo da bude oštećen na bilo koji način, jer ako se ošteti vaš ceo nokat će biti deformisan. Najbolje se vidi na palcu, ali nije baš svaka lunula vidljiva. U nekim slučajevima, zanoktice su zadebljan sloj kože koji okružuje nokte na nogama i rukama i može delimično ili u potpunosti da prekriva lunulu.

Foto: ilyke.co

Promena u njihovoj bolji, obliku ili veličini, može da ukaže ne samo na prisustvo bolesti već i na predispozicije za njih. Tako ćete na vreme saznati da postoji problem i preduzeti odgovarajuće korake. Mi vam otkrivamo šta vam sve o vašem telu otkrivaju lunule na noktima.

Foto: Pinterest

– Lunula na malom prstu, po pravilu, trebalo bi da bude gotovo neprimetna ili potpuno odsutna. Povezana je sa radom bubrega, tankim crevom i srcem. Uvećana lunula može biti rezultat visokog krvnog pritiska.

– Domali prst je odgovoran za rad reproduktivnih i limfnih organa. Jedva primetna lunula može da nagovesti probleme sa varenjem.

– Srednji prst je povezan sa radom mozga i kardiovaskularnog sistema. Odsustvo lunule može da ukazuje na vaskularne probleme i visok krvni pritisak.

– Na kažiprstu, lunula može da nestane ili da se značajno smanji usled nepravilne funkcije creva, pankreasa ili zbog hronične bolesti uha, grla i nosa.

– Lunula na palcu odražava rad pluća i slezine. Ona je najvidljivija od svih i ne bi trebalo da zauzima više od 25% nokta. Značajno je smanjena kod pušača i uvećana kod ljudi sa arterijskom hipertenzijom.

Foto: ilyke.co

U alternativnoj medicini veruje se da lunula može da otkrije neke veoma važne informacije o vašem celokupnom zdravlju. Na primer, tradicionalna kineska medicina smatra da nedostatak lunule ukazuje na anemiju i neuhranjenost, dok bleda ili plava lunula ukazuje na mogućnost dijabetesa. Ako lunula kod neke osobe ima crvenkaste mrlje, to znači da ta osoba možda pati od kardiovaskularnih bolesti.

Lunula treba da iznosi 1/5 nokta i da ima oštre i čiste ivice. Ako ste bolesni, lunula će vam to pokazati promenom boje ili smanjenjem. Kada se telo oporavi, lunula će ponovo da izraste na gore.

Foto: achilles-centre.org

Normalan nokat treba da bude ružičast, čvrst i lučnog oblika, a lunula jasno vidljiva na noktima. Lunula pokazuje koliko ste zdravi i energični. Što više energije imate, lunule su belje. U suprotnom, biće tamnije.