DA LI JE DANAS DAN KOJI JE CELO ČOVEČANSTVO ČEKALO: Izraelski naučnici objavili da su PRONAŠLI LEK PROTIV RAKA!


Malo ko može da poveruje kada mu se kaže da su naučnici na putu da pronađu lek za rak. Potpuni, pravi lek za rak. Jeftiniji od svih ostalih lekova koji su trenutno na tržištu. Ali, čini se da se nazire svetlost na kraju tunela. Kažu da je istina. Postoji jedan mali tim izraelskih naučnika koji vredno radi na takvom leku. Kažu da će za godinu dana moći da počnu sa testiranjima na ljudima. Tako je izvestio list “The Jerusalem Post”. Terapija će biti kratka i efikasna. Dok jedan deo naučnog kora negira da je moguće da se tako brzo pređe sa testova na miševima na testove sa ljudima, drugi naučnici tvrde da je moguće jer se radi o leku baziranom na peptidima.

Foto – Pixabay

Lek je nazvan MuTaTo (Multi-Target-Toxin), a poistovećuju ga sa antibiotikom za ćelije raka.

Inače, ovu novost je plasirala mala privatna kompanija “Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd.” (AEBi), osnovana 2000 godine, u Izraelu.

Šta tvrde naučnici sa instituta AEBi?

“Mi čvrsto verujemo da ćemo za godinu dana imati lek za rak,” rekao je Dan Aridor, predsednik kompanije.

Foto – Pixabay

Napadanje ćelija raka aminokiselinama koje se zovu peptidi je skorašnje otkriće. Ova biofarmaceutska kompanija koja se bavi razvojem tih terapeutskih peptida razvila je platformu koja se zove SoAP. Ovu tehnologiju drugačije zovu “kombinacijska biologija”, i ona im daje mogućnost za promene funkcionalnih potencijala, tj. agonista, antagonista, inhibitora…

Foto – Pixabay

Aridor uverava celokupnu svetsku javnost da će njihov lek biti efikasan od prvog dana početka primenjivanja terapije i da će biti nekih manjih neželjenih efekata, kao kod svakog leka. Za cenu takođe kaže da će biti daleko niža od cene ostalih preparata koji su do sada bili neuspešni, ili manje uspešni u lečenju ovog smrtonosnog oboljenja.

Lek se razvija na ovom institutu pod rukovodstvom dr. Ilana Morada, koji je glavni naučnik u razvnojnom timu. Oni u principu rade na potpuno drugačijem načinu borbe protiv raka, gde će koristiti peptide i toksine za uništavanje ćelija raka.

Foto – Pixabay

Sa druge strane, Dr. Moši Koen-Kutner, suvlasnik kompanije “Omnih Medical” je rekao da ne zna baš dobro pomenutu kompaniju da bi mogao da komentariše da li imaju ili nemaju lek za rak. Ali je zato rekao da zna da su lekovi bazirani na peptidima veoma obećavajući.”

“Tehnologija AEBi je možda lek za rak zbog njihovog posebnog pristupa problemu” nastavio je, “Tek skoro su naučnici počeli da koriste peptide i pronašli najlakši način za manipulaciju njima. Peptidi imaju sposobnosti da leče mnoge ljudske bolesti.”

Rekao je i ovom listu da “ogromni i naučno potkovani projekti” trabaju 1 do 2 godine da pređu sa testova na miševima na testove na ljudima, naravno ukoliko ima para za sve to.

Foto – Pixabay

Moramo da naglasimo da ova kompanija nije još uvek svoje istraživanje obelodanila ni u jednom od naučnih časopisa i da lek nije odobren. Međutim, vlasnik kompanije je na takve kritike ostalih naučnika rekao:

“Čuo sam da mnogi kažu da mi nećemo moći da razvijemo lek toliko brzo. Ali mi nismo nikada rekli da ćemo razviti lek i da će on biti odobren. Kazali smo da ćemo za godinu dana moći da lečimo i izlečimo ljude.”