Čudo od žene! Ima 93 godine, razbija gimnastiku i sve predrasude


Johana Kas je rođena 20. novembra, 1925. godine u Nemačkoj. Ona je počevši od 2018. godine najstariji gimnastičar na svetu. Redovno se takmiči na amaterskom takmičenju u Nemačkoj.

Svoju karijeru gimnastičara, Johana je počela još od malih nogu, a prvi put se pojavila ne nekom zvaničnom takmičenju 1934. godine.

Danas, Johana od vrata na gore izgleda kao svaka druga baka. Kratka, seda kosa i ovalne naočare. Međutim, od vrata na dole, ova 93-godišnja baka izgleda kao profesionalni atleta. Uvek obučena u njenu omiljenu zelenu uniformu, Kas uspeva da odradi tehnike na razboju koje bi inače zadale probleme i atletama koje su u pola mlađe od nje. Koliko 45-godišnjaka znate a da imaju snagu, gipkost i spremnost da se spuste svoje telo od vertikalnog stava na šakama do paralelne pozicije sa zemljom, a da onda drže tu poziciju neko vreme koristeći samo snagu ruku?

Foto – Pinterest

Međutim baš to radi gospođa Kas. I još mnogo toga!

“Ako ste u formi, lakše je da ovladate svojim životom,” rekla je Kas za list “The Straits Times”. Ona, koja drži Ginisov Rekord kao “najstariji gimnastičar”, igrala je i rukomet neko vreme nakon drugog svetskog rata. I u tome je uspela. Njen tim je uzeo zlatnu medalju na Šampionatu Istočne Nemačke 1954. godine.

Gimnastika joj je ostala omiljena, i pored uspeha u drugim sportovima, tako da se vratila sportu pa čak postala i instruktor nakon što se udala i podigla troje dece.

Sa 56 godina je počela ponovo da se takmiči, sudeći po Ginisovoj Knjizi Rekorda, koja je nju prvi put zabeležila 2012. godine kada je ona imala samo 86 godina. Tada se ova baka nadala da će još uvek moći da se takmiči kada napuni 90. godina. Danas deluje kao da će nastaviti da se takmiči do samog kraja, mada će to baš da potraje jer ona tvrdi da je baš ta vrsta fizičke aktivnosti odgovorna za to što joj je telo još uvek mlado.

Foto – Pinterest

“Koristim gimnastiku da bi se zaštitila od padova, a to je veoma dobro preventivno sredstvo,” rekla je Kas za Straits Times, dodajući da ostaje mlada zato što drema u toku dana i hrani se biljkama.

“Moje lice je staro, ali moje srce je mlado,” nastavila je. “Možda će dan kada prestanem da se bavim gimnastikom biti i dan kada ću umreti.”