Bilo koja od ovih promena na vašim očima može da znači da vaš organizam razara neka od ovih teških bolesti. Ovo nije za igru!


Oči nisu samo “prozor u nečiju dušu” već mogu pokazati i po nešto o stanju zdravlja. Promene koje se dešavaju u očima mogu da ukažu na probleme sa vidom, diabetes, mnogo stresa, pa čak i na odvajanje retine. Što je najvažnije većinu ovih pokazatelja možete sami da primetite, ako pretpostavimo da znate šta tražite. Stvar je u tome što te promene mogu varirati od zamućenja vida, preko promene boje oko očiju, crvenila, infekcije, pa i suvoće očiju. Svaki od tih pokazatelja ima svoje korene i posledice koje ne smete da zanemarite. Međutim, sve promene koje ćemo navesti (kao i kod simptoma drugih bolesti) mogu biti zabrinjavajuće, ali u isto vreme mogu biti i totalno bezazlene. U svakom slučaju, dobro bi bilo da obratite pažnju na njih. Uvek je bolje sprečiti nego kasnije lečiti.

Otečen donji kapak

Foto: whstatic.com

Ovo se često poistovećuje sa pojavom zvanom “čmičak”. Međutim to može takođe značiti i rano predskazivanje raka. Dobro bi bilo da se što pre javite vašem lekaru ukoliko primetite nekakve promene na svom oku.

Nedostatak obrva

Foto: humannhealth.com

Ovaj simptom može ukazati na probleme sa štitnom žlezdom.

Crvenilo

Foto: wikihow.com

Crvenilo oka može ukazati na alergiju. Bolje se obratite lekaru pre daljeg razvitka problema.

Iznenadni problem sa vidom

Foto: harvard.edu

Ako naprasno počne vid da vam se muti to može ukazivati na mogućnost moždanog udara.

Suve oči

Foto: allaboutvision.com

Suve oči mogu biti rani simptom dijabetesa ili artritisa.

Velike zenice

Foto: humannhealth.com

Normalno je da se zenice rašire kada ste u tami, međutim ako se to dešava dok ste izloženi svetlu ovakav simptom može biti znak da vam preti opasnost od srčanog udara.

Ispupčene oči

Foto: whstatic.com

Nekim ljudima je ovo u genima. Međutim, ovo se dešava i ljudima koji pate od hipertireoze.

Žute oči

Foto: medicalnewstoday.com

Ovo je čest znak viška žuči. Međutim ovo je takođe znak žutice i velikih problema sa jetrom.m

Promena boje očiju

Foto: beautyclue.com

Ovo može da znači i tumor nervnog tkiva, neurofibromatoze, melanoma zenice i vardenburškog sindroma.

Druge bolesti

Foto: humannhealth.com

Oči mogu ukazivati i na druge bolesti. I sami znate da možete da pretpostavite da je neko bolestan čim vidite kako drži kapke, kakva mu je boja oko očiju, kakve su mu beonjače, itd. Ukoliko primetite nešto sumnjivo naša preporuka vam je da se što pre obratite lekaru.