Ako vas pozove nepoznat broj i pita “Da li me čujete?”, istog momenta zalupite slušalicu!


U poslednjih par godina skoro svi značajniji svetski mediji govore o novoj vrsti prevare i to preko telefona. Navodno (kako pišu “Daily Mail” i “CBS News”) postoji organizovana grupa ljudi koja vas zove telefonom i postavi pitanje koje će od vas da izvuče izjavu “DA”. To kasnije koriste da bi dokazali da ste pristali da kupite nešto.

– Prevarant će vas pozvati sa nekog lokalnog broja i upitati “Da li me čuješ?”

– Ako odgovorite sa “DA”, oni snimaju vaš odgovor i pamte ga;

– Taj prevarant će onda vaš glas iskoristiti za montažu potpisivanja verbalnih ugovora;

– Već se uveliko koristi u Americi i Velikoj Britaniji.

Foto – Pixabay

Prevaranti i lopovi postoje od kada je sveta i veka. Koliko je star zanat, toliko su stare i finese po kojima ti isti pokušavaju od vas da izvuku teško zarađen novac. Međutim, kako napreduje tehnologija i kako svet ide napred tako idu i ti isti prevaranti. Do sada su da bi vam krali novac koristili specijalne aparate za kopiranje kreditnih kartica, lažne bankomate, phishing mailove, spam poštu, itd. Sada im je, navodno dovoljan vaš glas.

Foto – Pixabay

A sudeći po upozorenju koji je izdala agencija “Better Business”, ovaj način prevare se još uvek koristi i rizik je još uvek stvaran. Zato pazite kada dobijete poziv sa nepoznatog broja. Taj prevarant sa druge strane veze (može da bude i automatski) upitati: “Da li me čuješ?” ili nešto slično što izvlači iz vas potvrdan odgovor. Vaše “DA” se snima, a prevaranti posle taj vaš odgovor montiraju kao potvrdu kupovine za koju se nikada niste ni prijavili.

Međutim, na sreću, vaš odgovor ne znači da ste potpisali ikakav ugovor bez obzira na to šta oni tvrdili.

Foto: dailymail.co.uk

Stručnjaci kažu da bi mogli da se zaštitite od maltretiranja ne javljanjem na telefon ili prosto spuštanjem slušalice čim čujete neko čudno pitanje. To se isto odnosi i na silne promotere koji vas sigurno zovu nudeći “besplatne večere”, “posete lekara”, i “poklone” za koje plaćate poštarinu od nekoliko hiljada dinara.

Foto – Pixabay

Nemojte da vas brine ni to ako odgovorite sa “DA”. Ništa nikome ne dugujete samo zato što ima vaš snimljen glas. Ne mogu ništa da vam naplate sve dok ne dobiju vaš broj kreditne kartice. Čim krenu da zahtevaju neki novac od vas, zapišite broj i predajte isti policiji.

Ne dajte svoje podatke preko telefona, ne potvrđujte svoj broj nikome, i ne odgovarajte na pitanja nepoznatim osobama preko telefona.

Foto – Pixabay