Ako se svake noći budite u isto vreme, onda imamo zabrinjavajuće vesti za vaše zdravlje


Svi znamo da je dobar san veoma važan za naše mentalno i fizičko zdravlje. Međutim, kako možemo znati da smo baš dobro spavali i šta ako se stalno budimo? Ovo je naročito važno za ljude koji menjaju smene na poslu. Tada vaš obrazac spavanja sigurno ne izgleda kao kod svakog drugog čoveka!

U proseku je odraslim osobama dovoljno negde između 7 do 9 sati sna svake noći, ali te potrebe variraju od čoveka do čoveka. Na primer, nekim ljudima je potrebno osam povezanih sati sna, dok drugi iskoriste šest sati za spavanje u toku noći i popodne odremaju po neku partiju. Nekima je “ok” kada im se često menja vreme za spavanje, dok se kod drugih taj nedostatak sna veoma negativno odražava na fizičko i psihičko zdravlje.

Postoje mnogi faktori koji dovode do lošeg sna, a taj loš san opet može da ukaže na neke zdravstvene probleme. Samo morate da znate gde da gledate.

Ne uspevate da zaspite

©Image Source

Uzrok za ovo je najčešće povišen adrenalin. Verovatno vas nešto tišti, ili ste možda trenirali pre spavanja.

Ako se budite između 11 časova uveče i 1 sat noću

©Image Source

Ukoliko se učestalo u toku noći budite u ovom vremenskom intervalu, to znači da imate problema sa žučnom kesom. Po kineskoj tradicionalnoj medicini, žučna kesa hoće da nastrada zbog anksioznosti ili ozlojeđenosti.

Ako se budite između 1 i 3 sata ujutru

©Image Source

Od 1 do 3 ujutru telo pokušava da se očisti od svih toksina koje ste nakupili u toku dana. To je jednostavno taj prirodni ciklus. Za ovo je najvažnija jetra. U ovo doba ćete se buditi ukoliko vam je jetra oštećena, a to se može desiti ukoliko dosta konzumirate alkoholna pića ili kofein. Da bi ste ovo predupredili pijte dosta vode i jedite dosta povrća. A opet, kineska narodna medicina kaže da i brige mogu dovesti do oboljenja jetre.

Ako se budite između 3 i 5 sati ujutru

©Image Source

Od 3 do 5 ujutru mišići pokušavaju da se nahrane kiseonikom. Ovde su pluća najodgovornija. Međutim, ne mora da znači da imate neku plućnu bolest. Do problema sa disanjem može doći i ukoliko osećate neki gubitak ili tugu. Znate onaj osećaj kada kao da vam nešto “pritiska grudi” i ne možete da dođete do daha? To se javlja kada nemate dovoljnu emotivnu podršku. Potrebna vam je ljubav.

Ako se budite između 5 i 7 ujutru

©Image Source

Telo se čisti i kroz debelo crevo, a u ovo vreme baš to i radi. Međutim, ako se probudite u ovo vreme da idete u kupatilo, to znači da imate neki problem sa crevima pa vas nelagodnost zbog lošeg rada creva budi baš u to vreme. Što se tiče nekog psihičkog razloga za ovakvo buđenje, može da znači da vas nešto još uvek tišti i ne možete tek tako to da “pustite” da ode.

Budite se između 7 i 11 ujutru?

©Image Source

Ovo bi trebalo samo da znači ste gladni. To je, jednostavno, naš bioritam i telo traži da se probudite kako bi započeli svoj dan.

Ako se budite između 11 i 3 popodne

©Image Source

Ako imate takvu smenu i morate da spavate u toku dana a telo vam jednostavno u ovom vremenskom periodu to ne da, onda imate neki problem sa srcem ili tankim crevom. Da se ovo ne bi ponavljalo morate malo više da se otvarate ljudima oko sebe i da pričate o svojim problemima. Sklonite taj kamen sa srca i olakšajte vašem srcu i duši. Ili, jednostavno pustite da vam se telo navikne na spavanje u tom periodu. Pa kada dođe sledeća smena, idemo sve iznova.

Ako se budite između 3 popodne i 7 uveče

©Image Source

Period pre večeri je obično vreme kada telo sabira sve što se dešavalo u toku dana. Mada, pored tog bioritma, može da znači i da imate problema sa bešikom i bubrezima.

Ako se stalno budite

©Image Source

Dešava vam se da se stalno budite u toku noći? Trebalo bi da razmislite šta ste radili u toku dana što bi moglo da doprinese tom nemirnom snu. Može da bude loša dijeta, preterano vežbanje neposredno pred spavanje, loš krevet, stres, brige, ljubavni problemi, i mnogo drugih razloga. Sve to može da utiče na vaš biološki sat i čitav organizam.

Opametite se i sredite svoj san!

©Image Source

Bez dobrog sna jednostavno ne možete normalno da funkcionišete. Zato sednite i razmislite šta to pogrešno radite i rešite problem.