8 zemalja koje posle 50 godina izgledaju skoro neprepoznatljivo


Svet se totalno promenio u 20. veku. Nekoliko puta se za 100 godina težište velikih sila šetalo sa jedne na drugu stranu, a civilizacija je napredovala više nego što je za poslednjih 2,000 godina, barem ako pričamo o tehnologiji. Teško da ćemo ikada evoluirati što se tiče ponašanja. Jedino ako nas ta ista tehnologija na to ne natera.

Napredak u tehnici je uslovio napredak u medicini koja je osigurala duži životni vek i bolju zdravstvenu sigurnost celokupne populacije. Ta dva faktora su dovela do napretka svih grana privrede i (za sada) nezaustavljivog napretka ljudske vrste.

Malo je teže vizuelno uporediti sadašnje stanje sa tim kako je ova naša civilizacija izgledala pre 1,000 godina, ali zato možemo da pronađemo fotografije koje svedoče o napretku u poslednjih 100 odnosno 50 godina. Tu možete videti kako obična ribarska sela za pola veka postaju najveći i najnapredniji gradovi na svetu.

Brazil

Foto – ©Pinterest

Idemo u Rio 😉 Ovaj grad koji gotovo sve ljude sa svih strana sveta dočekuje otvorenih ruku se drastično promenio u toku poslednjeg veka. Sada je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija.

Južna Koreja

Foto – ©Pinterest

Seul i Pjongjang su dva centra Korejskog naroda. Razlikuju se jedan od drugog jer su pod uticajem dva različita dela sveta, međutim oba centra su napredovala neverovatnom brzinom od Drugog Svetskog Rata do dan danas.

UAE

Foto – ©Pinterest

Dobro, svi znamo koji grad je najbogatiji na svetu. U Dubaiju toliko ne znaju šta će sa svojim parama da svoje super automobile sada prave od dijamanata, zlata, platine, itd. Neverovatno, ali eto… tu smo.

SAD

Foto – ©Pinterest

Njujork je jedan od onih gradova u koji su svi hrlili kao da je neka slamka spasa, još od kolonijalnog doba. Treba da se radi, ali se i plati dobro. Zato se toliko i izgradio.

Nemačka

Foto – ©Pinterest

Posle drugog svetskog rata Berlin je bio sravnjen sa zemljom. Delom kao rezultat odmazde za sve što su uradili do tada, a delom i zbog toga što su ga branili do poslednjeg sposobnog čoveka. Međutim, Nemci su takav narod da se o čas posla dižu iz pepela i opet su jedan od najrazvijenijih naroda na svetu.

Turska

Foto – ©Pinterest

Istambul je vekovima bio mesto sastajanja raznih nacija. Trgovalo se, ali se Boga mi i ratovalo. Međutim, jedno je ostalo još od davnih vremena, a to je lepota ovog grada, punog boja i različitih kultura.

Singapur

Foto – ©Pinterest

Singapur je grad-država u kome možete da vidite na hiljade migranata iz svih delova sveta koji su tu došli da pronađu neku svoju bolju budućnost. Nije ni čudo što sada grad izgleda toliko različito.

Japan

Foto – ©Pinterest

Tokio je za vreme carevine bio veliki grad, ali još uvek ograničen starim običajima i načinom života koji su Japanci negovali poslednjih hiljadu godina. Nakon širenja zapadnog sveta u Japan, ali i posle okupacije od strane Američkih snaga nakon drugog svetskog rata, Japan postaje centar tehnološkog napretka, dobre zdrave hrane, i discipline kakvu retko gde možete videti na svetu. Baš zbog takve svoje disciplinovanosti njihova zemlja posle 50 godina izgleda naprednije od nekadašnjeg “zapada”.