GORE I OD MNOGIH BOLESTI: 8 simptoma opasnog nedostatka proteina u organizmu


Proteini utiču na razvoj i rad mišića, kože, enzima i hormona, kao i tkiva. Manjak proteina u organizmu nastaje kada unosimo količinu proteina nedovoljnu celom organizmu. Ova bolest uglavnom nastaje u Centralnoj Africi i Južnoj Aziji, gde je ishrana siromašna proteinima. Uz to, ugrožene su i osobe koje ne jedu meso, odnosno vegani i vegeterijanci, kao i starije osobe, te pacijenti u bolnicama koji imaju siromašan režim ishrane. Manjak proteina može da ugrozi funkciju celog organizma. Uz to što izaziva atrofiju mišića, nedovoljna količina proteina u organizmu dovodi do brojnih simptoma, a u nastavku saznajte koji su najčešći.

1. Žudnja za hranom

©Image Source

Kada mu fali proteina, telo pokušava da ga nadomesti pa uzrokuje napade gladi, koji, ukoliko potraju, mogu dovesti do gojaznosti. Naročito ako se poseže za grickalicama i slatkišima kao brzom hranom.

2. Gubitak mišićne mase i bol u zglobovima

©Image Source

Proteini su ključni za rast i održavanje mišića. Bez proteina, mišići ne mogu da funkcionišu, a njihov manjak uzrokuje atrofiju mišića, smanjenje mišićne mase, grčeve i bolove u ovom delu tela.

3. Problemi sa kožom i noktima

Ukoliko patite od manjka proteina, moguće je da će vam nokti biti tanki i krhki. Uz to, nedostatak proteina uzrokuje osip i crvenilo na koži jer nema dovoljno proteina za regeneraciju ćelija pa postaje suva perutava i ispucala.

4. Gubitak kose

©Image Source

Protein keratin je osnovni sastojak kose. Ukoliko ne unosite dovoljno proteina kosa bukvalno izumire suši se, puca na krajevima i opada. To se dešava zbog toga što organizam prestaje da koristi proteine za ono što nije od vitalnog značaja za njegov opstanak, kao što je na primer rast kose.

5. Masna jetra

Ukoliko se ne leči na vreme, ovo oboljenje može dovesti do potpunog otkazivanja jetre. Naučnici nisu sigurni zbog čega masna jetra nastaje usled manjka proteina, ali pretpostavljaju da ima veze sa sintezom proteina koji transportuju masti kroz organizam. Najčešće se javlja kod ljudi koji preterano konzumiraju alkohol, gazirane napitke, kod gojaznih osoba a ima i slučajeva kada se uopšte ne može otkriti uzrok.

6. Povećan rizik od preloma kostiju

©Image Source

Mišići nisu jedino tkivo koje je pogođeno manjkom proteina. I kosti pate usled nedostatka ovih nutrijenata, te mogu postati slabašne i lako lomljive. Protein koji je neophodan za apsorpciju kalcijuma učestvuje u metabolizmu koštanih ćelija i njegov nedostatak značajno je primetan kod sportista i dece ukoliko ne unesu ishranom dovoljnu količinu proteina.

7. Poremećaj sna

©Image Source

Ukoliko patite od nesanice to može biti usko povezano sa nedostatkom proteina. Nučno je dokazano da osobe koje za večeru konzumiraju mleko ili neke druge proizvode bogate proteinima lako i brzo utonu u san. Triptofan amino kiselina koja dovodi do pospanosti zahteva unošenje proteina koji su njen gradivni materijal. Zato pre spavanja obavezno popijte čašu toplog mleka.

8. “Mentalna magla”

©Image Source

Za normalnu moždanu funkciju potrebni su proteini. Ako primetite da postajete zaboravni, da loše pamtite ili teško učite, to ukazuje da vam organizam pati od nedostatke proteina.

Nutricionisti preporučuju određene količine unošenja proteina na dnevnom nivou i to:

– za odrasle – 56 grama za muškarce, 46 grama za žene;

– za decu – od 19 do 34 grama zavisno od njihovog uzrasta.

Ova cifra varira u slučaju trudnoće ili bolesti.