7 Stvari Koje Se Dešavaju Ako Hodaš Svaki Dan


Hipokrat je rekao da je “hodanje najbolja medicina”. I kad razmišljate o tome, ta kratka rečenica vam puno govori o tome kako se krivo bavimo zdravljem. Radije vjerujemo da reklame tvrde da će njihovi lijekovi čudesno očistiti naše tijelo, a ne samo raditi, piti vodu, jesti zdravo i hodati. Dobar noćni san, trening i kratki (ili dugi) hod su dovoljni da drastično poboljšaju izgled i zdravlje osobe! Pitali smo stručnjake o njihovom mišljenju o ovoj temi i to je ono što su rekli.

Dobro za mozak

Na taj način osjećate se bolje i zdravije, a vaš mozak dobija dovoljno krvi kako bi ispravno funkcionisao. To može spriječiti ranu demenciju, smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i poboljšati vaše mentalno zdravlje.

Bolji vid

Pješačenje (i vježba u cjelini) može smanjiti pritisak očiju i time pomoći u borbi protiv glaukoma.

Smanjuje rizik od bolesti srca

Pješačenje nije isto što i trčanje, međutim, jednako je učinkovito kao i trčanje kada je u pitanju prevencija srčanih problema.

Viši volumen pluća

Svaka vježba poboljšava protok kisika u krvotoku, uklanja toksine iz vašeg tijela i povećava kapacitet pluća. Bolje disanje je dobro za pluća.

Učinci na gušteraču

Nauka je dokazala da hodanje donosi neke dobre stvari u sprječavanju dijabetesa. Jedno istraživanje pokazalo je i da hodanje poboljšava toleranciju glukoze bolje od trčanja.

Probava

Ne morate svaki dan ići u teretanu kako biste poboljšali probavu. 30 minuta hoda dnevno ne samo da će vam pomoći s vašim kolesterolom, gubitkom masnoće i probavom već i rizikom od raka debelog crijeva.

Tonirani mišići

Pješačenje vam takođe može pomoći da potrošite kalorije, izgubite masnoće i tonirate mišiće.

Izvor slika: 24viralphotos.com