30 najtragičnijih filmskih grešaka koje će potpuno upropastiti vaše omiljene filmove


Teško je snimiti film. Nije tu samo do glumaca, producenta i reditelja već do svakog najsitnijeg detalja u ogromnoj mašini produkcije. Dovoljno je da vam kažemo da su to tri ogromna tima, gde jedan radi proces pre-produkcije u kome se skupljaju svi potrebni podaci, piše scenario, organizuju glumci, biraju mesta za snimanje itd. Posle toga nastupa proces snimanja filma koji traje oko mesec – dva. Tu režiser pokušava da odradi posao sa statistima, glumcima i kostimografima i da nekako snimi film od početka do kraja. Na kraju dolazi proces post-produkcije gde majstori za vizuelne efekte stupaju na snagu. Oni zajedno sa režiserom rade na sklapanju što bolje verzije vizije filma. Film se “pegla” do zadnjeg dana, a mi, gledaoci u bioskopu imamo prilike da odgledamo ono što su oni svi stigli da urade za (u proseku) 850 dana.

Inače, 850 dana je dug period. Ali i u tom periodu promaknu određene greške. Male, ali primetne za neke ljude koji znaju šta da traže.

Te greške idu od povremenog nepozvanog “uskakanja u kadar” dela opreme ili člana ekipe do preletanja aviona iznad neke antičke bitke.

Evo koje greške smo mi pronašli.

Gospodar Prstenova

Foto: tomorrowoman.com

I dan-danas mi je nejasno da li je ova fotografija nastala kao veoma dobar primer pionira fotošopa ili je stvarno gospodin Ian Mekelen napravio ovakvu početničku grešku. Mada, previše dobro izgleda da bi bilo “fotošop”.

Hrabro srce

Foto: tomorrowoman.com

Ovde je greška vezana za period pre-produkcije. Tada su istraživači istorijskih činjenica odradili loš posao. Film prati radnju koja se odigrala oko 1300. godine. Kilt, koji nose Škotlanđani u ovom filmu je ušo u “modu” tek u 16. veku.

Zgodna žena

Foto: tomorrowoman.com

Očito je da su scenu snimali iz nekoliko pokušaja jer je ista glumica u istoj sceni jela i kroasanu i palačinku…

Hari Poter i dvorana tajni

Foto: tomorrowoman.com

Ovde možete videti snimatelja koji je upao u kadar.

Troja

Foto: tomorrowoman.com

Legendarni snimak Boinga 747 iznad Troje.

Forest Gamp

Foto: tomorrowoman.com

Ovde opet scenarista nije odradio istraživanje kako treba. Zamišljeno je da Forest dobije pismo iz kompanije “Apple” 1975. godine. Međutim, “Apple” je osnovan 1981.

Avijatičar

Foto: tomorrowoman.com

Scena u Avijatičaru koja bi trebala da bude smeštena u 1928. godini prikazuje kako Leonardo Dikaprio uzima kutiju čokoladnih kolačića, a takvi kolačići su počeli da se prodaju tek u tridesetim godinama prošlog veka.

Matriks

Foto: tomorrowoman.com

U ovom fenomenalnom odrazu možete videti kameru.

Pirati sa Kariba

Foto: tomorrowoman.com

Ova fotografija je toliko stara da ja stvarno više ne znam da li je lažna ili ne. Međutim, uvek mi je simpatično kada vidim da kostimografi naprave ovako sitne greške.

Spajdermen

Foto: tomorrowoman.com

Scena u kojoj Piter Parker po prvi put isprobava svoje moći je već pravi klasik. On u sceni pušta mrežu na vrata, nišani različite predmete, obara lampe, pravi haos. Međutim, u narednoj sceni, ista lampa koju je on nekoliko sekundi ranije slomio stoji na polici kao da ništa nije bilo. Magija.

Paklene ulice

Foto: tomorrowoman.com

U sceni u kojoj dolazi do ogromne eksplozije u kući Domove sestre i zeta stručnjaci za specijalne efekte zaboravljaju na jednu malu sitnicu, na prozore. Naime, celokupna scena je očito CGI i traje jednu ili dve sekunde, ali ako zaustavite snimak, možete videti da silina eksplozije ništa nije uradila prozorima. Kao da se ništa nije dogodilo.

Đango

Foto: tomorrowoman.com

Film Đango nije klasičan vestern. To je film koji bi trebao da bude modernija verzija klasika pa je zato primenjen i moderniji pristup celom filmu. Đango nosi naočare za sunce koje u to vreme nisu ni postojale. Samo su se nosile za vid.

Titanik

Foto: tomorrowoman.com

U filmu “Titanik” jednom prilikom Džek priča Rouz o svom domu. Priča kako ga je otac davno, dok je još bio klinac vodio na jezero Visota na pecanje. Međutim, to jezero je formirano 1917. godine, a Titanik je potonuo 1912.

Taj mali detalj skoro niko nije primetio. Ali zato su svi primetili da su ona vrata na kraju filma bila dovoljno velika da i Džek može da legne.

Knjiga Spasa

Foto: tomorrowoman.com

U ovom filmu Denzel Vašington ima zadatak da sačuva najvažniju knjigu na svetu – Bibliju. Samo postoji jedna caka. Denzel glumi slepog majstora borilačkih veština koji pokušava da preživi u svetu nakon neke apokalipse. On nosi sa sobom Bibliju napisanu Brajevim pismom. Samo što je nemoguće da Bibilja pisana Brajevim pismom bude tako mala.

Istina je u stvari da se Brajeva Biblija sastoji od 43 toma. Svaki tom je kao jedan veći telefonski imenik. Ako bi naslagali sve tomove jedan na drugi dobili bi visinu jednog čoveka.

Povratak u Budućnost

Foto: tomorrowoman.com

I ovo je još jedna greška u scenariju. Naime, za one koji ne znaju Marti svira na gitari koja je izašla 1958. godine, a radnja filma se odvija u 1955. godini.

Soba panike

Foto: tomorrowoman.com

Ovde lik Džodi Foster posipa propan na vatru i pada na pod kako ne bi izgorela. Međutim, propan je teži od vazduha pa bi i on pao na pod… ali to je realnost, šta sad.

300.

Foto: tomorrowoman.com

Ovo je film Zeka Snajdera koji prikazuje Bitku kod Termopila ali na način na koji mi pričamo o nekim našim legendama – višestruko preuveličano. To je tako jer celu priču priča čovek koji bi trebao da nadahne vojnike koji su se pripremali za odlučujući borbu ujedinjene Grčke protiv Persije. Međutim, u celoj toj priči se pojavljuju i eksplozivne naprave koje liče na moderne granate. Tu leži greška jer je ova crna supstanca došla na Bliski Istok tek u 13. veku.

Dan Nezavisnosti

Foto: tomorrowoman.com

U ovom filmu vanzemaljski brod raznosi “Empire State Building”. Međutim, u kadru možete videti da okolne zgrade uopšte ne odgovaraju realnom položaju zgrade.

Spasavanje Redova Rajana

Foto: tomorrowoman.com

Ovde u sceni kapetan Miler leži pored motora Ural M-63. Ali tu su napravili grešku. Taj motor je počeo da se izrađuje tek 18 godina nakon rata.

Američki snajper

Foto: tomorrowoman.com

U filmovima se često događa da umesto pravih beba glumcima daju lutke ili prave CGI bebe. Da ne bi plaćali specijalne efekte uzeli su lutku, a da bi lutka bila stvarnija u ovoj sceni Bredli Kuper svojim palcem pomera ruku bebe. Dobar pokušaj Bredli!

Gotika

Foto: tomorrowoman.com

Robert Dauni Junior je u ovom filmu bio kriv što je Hali Beri slomila ruku. Zato nije mogla da ga gleda očima do kraja snimanja.

Kralj Lavova

Foto: tomorrowoman.com

Nije toliko retko da u crtanim filmovima vidimo greške koje su nastale pri bojenju kadrova. Tako, u jednoj sceni lavica Nalina ima plave oči a u drugoj zelene.

Hrabro Srce

Foto: tomorrowoman.com

Kao što u 1300. godini nisu nosili kiltove, tako nisu nosili ni kačkete!

Tuča u Bronksu

Foto: tomorrowoman.com

Džeki Čen uvek radi sam svoje scene i nikada ne koristi kaskadera. Često se dešava da na snimanju dođe i do povreda. Tako je u ovoj sceni morao da prekrije ranu čarapom.

Deca Špijuni

Foto: tomorrowoman.com

Kamerman u odrazu ogledala, ali u post-produkciji nije imalo šanse da to uklone.

Dedpul

Foto: tomorrowoman.com

Posle pada u kontejner Dedpul gubi oba mača. Posle toga ih ima. Oružje ponovo nestaje kasnije… Međutim Dedpul je toliko dobar film da ovu grešku ne moramo ni da računamo.

Knjiga o džungli

Foto: tomorrowoman.com

Ovaj ceo film je napravljen kao kompjuterska animacija. Sve je animirano osim dečaka Moglija. Međutim, majstori za specijalne efekte su u pojedinim scenama prikazivali jake pljuskove u kojima ni jedna kapljica ne pada na Moglija.

Zvezdani Ratovi

Foto: tomorrowoman.com

Legendarna scena u kojoj truper udara glavom o okvir vrata. Kasnije je u tu scenu ubačen i zvuk udarca.

Gladijator

Foto: tomorrowoman.com

U ovom genijalnom ostvarenju Ridlija Skota ima mnogo scena bitaka. Ova koja nas interesuje je borba u Koloseumu u kojoj Maksimusa i njegovu družinu napada nekoliko kočija. One se prevrću u toku borbe i zakucavaju o zid. U jednoj sceni, pri prevrtanju kočije sa zadnjeg dela spada platno koje krije modernu bocu sa gasom koja je inače poslužila da prevrne tu kočiju.

Princeza i Žaba

Foto: tomorrowoman.com

Opet greška u crtanju. U jednoj sceni Tijana ima zlatne minđuše dok u drugoj animatori zaboravljaju da ih nacrtaju.

Da li ste i vi možda pronašli neke druge greške u scenama poznatih filmova?