2024. godine 4 Ljudi će Otići na Mars i Nikada se Neće Vratiti. Upoznajte Ova 3 Finalista


Još 2010. godine jedna kompanija iz Holandije je osnovala nevladinu organizaciju za promociju i organizaciju putovanja na Mars i kolonizacije Marsa. Ova kompanija se zove “Mars One” i to nije kompanija koja se profesionalno bavi projektovanjem letelica ili proučavanjem odlaska u svemir. Oni su samo tu da planiraju.

Plan je da lansiraju robote “Mars lander” i “Mars Orbiter” do 2020. godine. Posle toga bi, 2024. godine i 2026. godine poslali ljudske posade koje se ne bi vraćale na Zemlju. Iako je ta objava dobila internacionalnu pažnju kritikovali su je stručnjaci, naučnici, inženjeri, i svi članovi svemirske industrije. Oni smatraju da Mars One nema para, nema dobar plan, nema opremu, nema sisteme za održavanje života, nema napajanja za svoja vozila, nedostaje im logistika, dosta se sumnja u medicinski aspekt i zaštitu od kosmičke radijacije. Neki nazivaju ovaj koncept i “samoubilačkom misijom” – i akademija nauka, i kompanije za svemirska istraživanja, i internacionalne vesti.

Imali su plan da im i “SpaceX” pomogne sa svojim Falcon 9 letelicama, ali i taj plan je “pao u vodu” jer je SpaceX odbio saradnju.

Međutim, i pored svega toga, do 2015 godine prijavilo se oko 2,700 dobrovoljaca da bi na kraju ostalo 24 finalista. Mi smo skupili neke informacije o troje koji su ušli u uži izbor.

Foto – ©incrystalbiz.com