10 užasnih navika koje MORAŠ da izbegavaš ako želiš da imaš ravan stomak do leta


Teško je pridržavati se dijeta ako hoćete da skinete kilažu, a još je teže ako na kraju ta dijeta ne odradi ono što želite da postignete. Posle toga naravno probate još par dijeta ali je nivo samodiscipline koji je potreban da bi se to radilo nekoliko puta iznova jednostavno nemoguć. U jednom trenutku ćete naravno da dignete ruke od svih dijeta i mukotrpnih vežbi. Možda vam se svidi i neki od “čarobnih” preparata koji “poput liposukcije” odnosi salo sa stomaka. Međutim, opet ništa nećete uspeti. A znate li zašto? Zato što dijeta sama po sebi ne može da bude delotvorna.

Mi smo krivi jer ne razumemo da je zdrav život proizvod niza pravih navika, a ne korigovanje samo jedne od loših. Sve morate da korigujete. Potrebna je redovna vežba, unos manje količine kalorija nego što možete da potrošite za jedan dan (dijeta), ubrzanje metabolizma, ali i još neke stvari.

Ovo su vaše greške:

Nestrpljivi ste

Foto – Pixabay

Ne možete smršati ili dovesti svoju liniju “do savršenstva” za mesec dana. Ne možete ni za 5 meseci. Možete! Možete da prestanete da jedete i da uništite svoje zdravlje. Samim tim (ili lošom dijetom/ jednoličnom hranom) nećete uneti sve nutrijente koji su potrebni za funkcionisanje vašeg tela.

Za vraćanje zdravlja na pravi kolosek morate biti strpljivi. Trudite se ako treba godinama.

Unosite previše šećera

Foto – Pixabay

Šećeri su ugljeni hidrati.

Ugljeni hidrati su ogroman izvor energije. Mnogo veći nego proteini. Ali, od šećera se ne možemo zasititi toliko lako, pa ne znamo kada da stanemo kada jedemo namirnice bogate ugljenim hidratima. Međutim, šećeri su kao droga. Koliko jedeš nešto sa šećerom, toliko dalje čezneš.

Vaše salo je nagomilana neutrošena energija. Ako vi stalno unosite energiju kroz šećere, vaše telo nikada neće početi sa potrošnjom zaliha.

Ne unosite dovoljno proteina

Foto – Pixabay

Hrana bogata proteinima nema veliku kaloričnu vrednost, ali zato se brže zasitite i može da vas drži sitim mnogo duže. To je jedna od najkorisnijih vrsti energije koju možete da unesete u telo. Vaši mišići se grade tim proteinima. Jaja i belo meso su glavni izvori proteina, a možete naravno dodati i biljnu proteinsku hranu.

Nedovoljno sna

Foto – Pixabay

Ustajanje u 4h ujutru je recept za odličan metabolizam i uspešan život. Naši preci su kroz stotinu hiljada godina ustajali sa prvim svetlom i odlazili na spavanje sa prvim mrakom. Međutim, za normalno funkcionisanje tela morate spavati između 6 i 8 sati. To znači da bi ste morali da legnete da spavate oko 20h ili 21h. Za ovakav život bi ste morali da se odreknete mnogih stvari od društvenog do (možda) romantičnog života.

Bilo kako bilo, retko ko se, zbog posla i drugih obaveza, naspava oko 6 sati. Tako se metabolizam usporava, a glad raste zbog manjka energije.

Pogrešne vežbe

Foto – Pixabay

Ne možete da radite samo trbušnjake i da mislite da će salo sa stomaka nestati. Za gubljenje sala morate dobro da se preznojite. Naša preporuka: Vežbe snage u kombinaciji sa kardio treningom. I to dobrim kardio treningom. Bez 20 minuta trčanja na traci ili nečim drugim što bi bilo ekvivalent ne možete ništa da uradite.

Previše vežbanja

Foto – Pixabay

Morate da znate da ništa ne dolazi “preko noći”. Drugim rečima, morate imati više strpljenja i morate polako graditi svoju kondiciju i snagu. Ako mnogo opterećujete svoje telo i ako ono na to nije naviklo, počeće da troši i mišićnu masu a može doći i do ozbiljnih povreda.

Previše restrikcija

Foto – Pixabay

Vaše telo bez vežbanja troši oko 1200 kalorija dnevno. Ako unosite manje od toga onda vaše telo misli da ostajete bez hrane. Zbog toga počinje sa pravljenjem zaliha tj. sala. Nemojte se previše ograničavati. Jedite dovoljno. Izbacite slatkiše, testa i sve te “lagane” grickalice koje volite i KVALITETNU hranu jedite u manjim porcijama, češće u toku dana. Samokontrola!

(I da, trudite se da unosite i dosta vlakana zbog bolje funkcije creva)

Previše napetosti

Foto – Pixabay

Napetost i nervoza nas teraju da lučimo hormon koji se zove kortizol. Taj hormon nas tera da mislimo da smo gladni. A ako mnogo ručkamo onda sve to veoma brzo ide u salo oko stomaka ili zadnjice.

Nema napretka!? Pa onda da dignemo ruke!

Foto – Pixabay

Nemojte mnogo da gledate na vagu. Ona nije merilo vašeg napretka. Naime, dok vežbamo pijemo dosta vode. Ta voda je teška. Zato ako stanete na vagu imate više kilograma. Isto tako, ta voda ide i u mišiće koji su pocepani. Zato možda delujete i “natečeno”. Kada sve to splasne, tek tada možete videti koliko ste napredovali. Ne predajte se!

Nema više motivacije

Foto – Pixabay

Gubitak motivacije je neminovan. To se svima dešava, pa čak i onim najuspešnijim sportistima. Jednostavno, napredak ima svoje uspone i padove. Svaki napredak. Ni jedna “kriva” napretka nije eksponencijalna. Više dođe kao sinusoida. Zato nemojte da gubite nadu, samo napred! Doslednost gradi karakter, a karakter je taj koji će vas dovesti do uspeha.