ŠTO VIŠE JEDETE TO STE MRŠAVIJI: 10 ukusnih namirnica koje tope masne naslage KAO OD ŠALE!


Savremeno doba u kome živimo nosi sa sobom svoje pozitivne ali i negativne strane. Imamo pred sobom visoke ciljeve što se tiče nas samih jer se svest o dobrom fizičkom izgledu, zdravlju i dobroj formi svakodnevno podiže na viši nivo naročito putem medija, a opet i tu je izuzetno brz način života koji nam ne da vremena da baš mnogo biramo šta ćemo kada pojesti. Svi bi hteli da izgledamo vitki i zdravi pa se često zbunimo šta i koliko pojesti. Imate na raspolaganju gomile preparata koji se nude za smanjivanje telesne težine i povećanja mišićne mase, koji priznaćete nisu ni malo jeftini i ne proverenog kvaliteta i sa druge strane obilje restorana brze hrane koje često posećujemo, a domaća hrana se zanemaruje.

Ako želimo postati i ostati vitki, ne moramo se odreći hrane, nego se hraniti pravilno a uz to i pokrenuti telo umerenijom fizičkom aktivnošću. Ne postoji magična hrana ili preparat od koga ćete smršati za jedan dan, ali postoje namirnice koje mogu pomoći u gubitku kilograma.

– Treba unositi što više zdrave hrane bogate vlaknima koje pospešuju varenje i isključivo prirodne masti.

– Jedite sveže voće i povrće

– Izbegavajte šećere

– jedite više puta na dan u manjim porcijama vodeći računa da imaju što manje kalorija

NAMIRNICE KOJE VAM MOGU ZNAČAJNO POMOĆI DA POSTIGNETE I ODRŽITE VITAK STAS I DOBRO ZDRAVLJE:

1. Zeleni čaj

©Image Source

Pije se u celom svetu kao izuzetno zdrav i koristan napitak. Sadrži antioksidanse koji sagorevaju masti i samim tim ubrzavaju mršavljenje.

©Image Source

Komponente koje sadrži zeleni čaj pojačavaju dejstvo hormona koji sagorevaju masti. U šoljicu čaja možete dodati i druge zdrave sastojke: limun, đumbir ili bosiljak. Jedna šoljica ovog čaja ujutru je sasvim dovoljna da se pobudi organizam i počne sa sagorevanjem loših masti.

2. Jogurt

©Image Source

U čemu grešimo kada kupujemo jogurt? Biramo one sa niskim procentom masti a oni upravo sadrže veliku količinu šećera i kalorija. Zato uvek uzimajte punomasni jogurt jer se jako brzo resorbuje i razgrađuje.

©Image Source

Sadrži proteine i probiotike koji ubrzavaju metabolizam i štite želudac od rezistencije na leptin (onaj koji održava hormonsku ravnotežu koja dovodi do gojaznosti). Ako volite voćni jogurt najbolje da ga napravite sami od miksiranog svežeg voća i kupovnog običnoj jogurta.

3. Ovsena kaša

©Image Source

Izuzetno zdrava namirnica za snižavanje lošeg holesterola u krvi. Ima jako malo kalorija a ukusna je i odlična za obrok jer stvara osećaj sitosti. Mnogo je zdravija od porcije kornfleksa.

©Image Source

Slobodno koristite ovsene pahuljice ili mekinje, obezbediće vam prirodna vlakna koja su od velikog značaja za probavu i čišćenje organizma a ispuniće vas energijom za ceo dan.

4. Avokado

©Image Source

Avokado je broj jedan za topljenje sala sa stomaka i masti uopšte u organizmu jer sadrži kalijumi dijetalna vlakna koja pospešuju pražnjenje creva i regulišu balans tečnosti.

©Image Source

U organizmu obezbeđuje zdrave masti i hranljive materije i stvara duži osećaj sitosti.

5. Ječam

©Image Source

Vegetarijanci ne mogu da zamisle svoj obrok bez ove žitarice jer obiluje hranljivim materijama. Od nje se pravi hleb, a stvara osećaj sitosti jer sadrži nerastvorljiva vlakna.

©Image Source

Ovsena kaša može vam dugo držati osećaj sitosti i dobrog raspoloženja. Možete jesti i hleb ove žitarice a da se ne gojite.

6. Bademi

©Image Source

Bademi su izvrsni za grickanje kao užina. Obiluju mineralima i vitaminima. Pospešuju varenje jer su bogati vlaknima i korisne masti koje podstiču crevnu peristaltiku.

©Image Source

Pražnjenjem creva na prirodan i efikasan način pomoću badema značajno se smanjuje i telesna težina pa je zato korisno da svakodnevno koristite kao užinu.

7. Borovnice

©Image Source

Borovnica sadrži izuzetno malo kalorija a prebogata je vitaminima i antioksidansima koji su ključ zdravog metabolizma i normalnog odvijanja svih metaboličkih procesa. Najviše ima vitamina C i E.

©Image Source

Ne samo da će te pospešiti varenje i smanjiti kilograme , već će vam ova voćka podmladiti organizam, osvežiti i zategnuti kožu, obogatiti pamćenje i poboljšati krvnu sliku. Snižava povišenu telesnu temperaturu i suzbija simptome prehlade i virusnih infekcija. Smatra se najzdravijim voćem inače.

8. Miso

©Image Source

Miso je supa poreklom iz Japana. Ona je mešavina bujona i fermentisanog pasulja, tofua, mladog luka, algi i morske trave.

©Image Source

Savršeno zdrava supa koja će vam podići imunitet i obogatiti organizam obiljem zaštitnih masnih kiselina i vitamina. Posebno je zastupljen kompleks vitamina B. Izuzetno je nisko kalorična jer sadrži svega 2g proteina i samo 25 kalorija. Obrok koji možete slobodno pojesti a da budete zdravi i siti i da pri tome mršavite potpuno lako i prirodno.

9. Zdrave mahunarke

©Image Source

Sve mahunarke imaju obilje vlakana koje stimulišu procese varenja u digestivnom traktu, daju apsolutni osećaj sitosti a i kontrolišu glad. Osim što su dobre za vaš stomak one istovremeno regulišu metabolizam celokupnog organizma jer štite srce smanjujući krvni pritisak.

©Image Source

Možete koristiti pasulj, grašak, boraniju … šta god više volite za ukusan i zdrav ručak jer su istovremeno i hranljive i zdrave.

10. Kiseli kupus

©Image Source

Kiseli kupus u sebi sadrži vitamine i probiotike koji su neophodni za održavanje zdrave crevne flore, a samim tim i varenja.

©Image Source

Veoma je bitno održavati zdravu crevnu floru koja će na duži rok štititi digestivni trakt od zadržavanja štetnih bakterija i upala a i rezistencije na insulin. Zdrava crevna peristaltika je važna da se creva brže prazne i na taj način smanjuje telesna težina i čuva zdravlje.